A CIA-vezér figyelmeztette és megintette Trumpot

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint „a legnagyobb ostobaság lenne”, ha Donald Trump, a januárban hivatalba lépő megválasztott amerikai elnök felmondaná az iráni nukleáris fejlesztési programról kötött megállapodást.

John Brennan, aki már bejelentette, hogy januárban távozik tisztségéből, a BBC televíziónak adott, szerdán sugárzott interjúban elmondta: arra figyelmeztette Trump stábját, hogy az iráni atomegyezmény felmondása – amelyet Trump a választási kampányban kilátásba helyezett – katasztrofális következményekkel járhat, mert az iráni politika keményvonalas erőinek malmára hajtaná a vizet, és nukleáris fegyverkezési versenyt indíthatna el a térségben, ha újraindulna az iráni atomprogram. Brennan szerint nem volt még példa arra, hogy egy új amerikai kormányzat egyoldalúan felmondott volna olyan nemzetközi szerződést, amelyet elődje kötött.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A szíriai háborúról szólva a CIA vezetője kijelentette: arra intette Trumpot és stábját, hogy bánjanak óvatosan az orosz együttműködési javaslatokkal. „Remélem, hogy javulnak majd az orosz-amerikai kapcsolatok, de óvakodni kell az orosz ígéretektől, mert Oroszország ezeket nem szokta betartani” – mondta Brennan a BBC-interjúban.

John Brennan a szíriai civil lakosság körében elkövetett „felháborító mészárlással” vádolta Oroszországot és a Moszkva által támogatott szíriai kormányerőket. Hozzátette: véleménye szerint az Egyesült Államoknak folytatnia kell a mérsékelt szíriai ellenzéki erők támogatását, annak érdekében, hogy képesek legyenek szembeszállni a szíriai hadsereg, Irán, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és Oroszország „közösen indított rohamával”.

A CIA igazgatója szerint Szíria jövője Oroszország kezében van, de az orosz tárgyalási taktika „nem őszinte”, Moszkva célja a folyamat elhúzása egészen addig, amíg az ostromlott Aleppó városát „sikerül megfojtani”.

Azokról a vádakról, hogy Oroszország megpróbálta elektronikus eszközökkel, illetve információk kiszivárogtatásával, álhírekkel befolyásolni az amerikai elnökválasztás eredményét, Brennan azt mondta: vannak arra utaló jelek, hogy Moszkva törekedett erre, de a hatásról a CIA vezetője nem bocsátkozott részletekbe. Elmondta viszont, hogy ebben az ügyben személyesen felvette a kapcsolatot az orosz hírszerzés illetékeseivel, és figyelmeztette őket arra, hogy „az ilyesmi visszaüthet”.

Az Egyesült Államoknak „nem szabad lesüllyednie az ő szintjükre” azzal, hogy hasonló eszközökkel válaszol, mert ez a helyzet eszkalálódásának kockázatával járna, de más módszerekkel is meg lehet értetni Oroszországgal, hogy az ilyen tevékenység elfogadhatatlan – mondta a szerdai BBC-interjúban a CIA igazgatója.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »