Kegyetlen légitámadások Kelet-Aleppó ellen, nem maradtak kórházak

Legalább 27 polgári személy halt meg, miután a szíriai kormányerők légiereje és tüzérsége Aleppó város lázadók kezén lévő keleti negyedeit bombázta szombaton, a hadsereg offenzívájának ötödik napján – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH). Az ENSZ elítélte az erőszakos cselekmények kiterjedését és a civilek elleni támadások leállítását követelte.

Rámi Abder-Rahmán, a Szíria-szerte informátorok hálózatával rendelkező, londoni székhelyű OSDH vezetője közölte, hogy „gyakorlatilag Kelet-Aleppó egyetlen negyedét sem kímélték a rendszer szombati támadásai”. Az OSHD adatai szerint kedd óta legalább 92 civil halt meg a Bassár el-Aszad elnök hadserege által Szíria második legnagyobb városának lázadó kézen lévő negyedei ellen végrehajtott támadásokban.

Az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora, Ali az-Zaatari és Kevin Kennedy regionális humanitárius koordinátor közölte: a világszervezetet rendkívül elszomorítja és elborzasztja az erőszakos cselekmények több szíriai térségben történt kiterjedése. A tisztségviselők felszólították a konfliktusban szemben álló feleket, hogy szüntessék be a polgári lakosság és a civil létesítmények ellen válogatás nélkül indított támadásaikat.

Az AFP francia hírügynökség Aleppóban tartózkodó tudósítója péntek óta becsapódó rakéták, lövedékek és robbanó hordók félelmetes dörejét hallotta, megremegett a talaj és a lakóházak. A tudósító szerint nincs áramszolgáltatás, üzemanyag híján az áramfejlesztők sem működnek a kormányerők által négy hónapja ostromolt városrészben.

A fehérsisakosok – a lázadó kézen lévő övezetekben tevékenykedő mentők – szombaton a támadások hevességéről tanúskodó videókat és fényképeket tettek ki a Facebook-oldalukra. „Katasztrofális ez a nap az ostromlott Aleppóban, amikor megállás nélkül bombáznak bennünket mindenféle fegyverből” – írták a fehérsisakosok, akik elmondásuk szerint kétezer tüzérségi lövedék becsapódását és 250 légicsapást számoltak össze.

Kelet-Aleppó iskolái közleményben tudatták, hogy „a barbár légicsapások után a diákok és a tanárok biztonsága érdekében szombaton és vasárnap szünetel a tanítás”. A szakadatlan bombaeső miatt a mentők helyzete is súlyos, a kérdéses városrészekben 250 ezer lakos rekedt, akinek a helyzete egyre tragikusabb.

A kormányerők napok óta tartó légicsapásai miatt minden kórház használhatatlan állapotban van Aleppó keleti részében – közölte a helyi egészségügyi hatóság. Egy ellenzéki tisztviselő arról számolt be, hogy az ostromlott terület egészségügyi infrastruktúrájának lerombolásával életmentő képesség nélkül maradt a térség lakossága – nők, öregek és gyerekek -, akikre így bármilyen súlyos sebesülés esetén halál vár.

Susan Rice, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton elítélte kelet-aleppói kórházak elleni „kegyetlen” légitámadásokat, és figyelmeztetett, hogy a hosszú távú következményekért a rendszer és orosz támogatói a felelősek. „Az Egyesült Államok a lehető leghatározottabban elítéli az egészségügyi intézmények és segélymunkások elleni borzalmas légitámadásokat. Ilyen kegyetlen lépésekre nincs mentség” – áll a nemzetbiztonsági tanácsadó által kiadott közleményben.

Az Aszadhoz hű erők eltökéltek, hogy bármi áron visszafoglalják a 2012-ben lázadók kezére került Aleppót. A 2011 óta tomboló szíriai polgárháború egyik fő tétjének számító, nagy történelmi múltú város nyugati részét már az ellenőrzésük alá vonták.

Thomas Pierret, az edinburghi egyetem tanára, Szíria-szakértő szerint „a kormányerők a légicsapásokat az ostrom okozta éhínséggel akarják kombinálni, hogy a lázadók megadják magukat”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »