Visszafoglaltak egy várost a felkelők az Iszlám Államtól

Törökország támogatását élvező szíriai arab felkelők saját állításuk szerint elfoglaltak egy stratégiai jelentőségű várost Aleppó közelében az Iszlám Állam terrorszervezettől.

Az Ahrár as-Sám csoport kedden az interneten tett közzé közleményt, amelyben bejelentette, hogy elfoglalták az észak-szíriai Kabaszint, és a művelet során „csekély ellenállásra találtak”. Kabaszin jelentette az utolsó nagyobb védvonalat az Aleppó közelében és a török határtól mintegy 30 kilométerre fekvő Báb város előtt. „Így ezt a várost több fronton is támadni tudjuk. A csata már meg is kezdődött” – írták a közleményben. Ezzel az arab felkelők megelőzték a keleti irányból Báb felé előrenyomuló kurdokat.

A törökök számára továbbá fontos győzelmet jelentene, ha a támogatását élvező arabok foglalnák el Bábot, és nem a kurd egységek. A török hadsereg augusztus óta folytat hadműveleteket azzal a céllal, hogy a török-szíriai határ védelmét mind az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel, mind a kurd erőkkel szemben biztosítsa. Az ankarai kormány attól tart, hogy a határ szíriai oldalán megerősödő kurdok a törökországi kurd autonómiatörekvéseknek is tápot adnak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek