Bulgária: nyert az oroszbarát jelölt, lemond a miniszterelnök

A szocialisták által támogatott oroszbarát jelölt, Rumen Radev földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a bolgár elnökválasztás második fordulójában a hétfői nem végleges, hivatalos eredmények szerint, miközben Bojko Boriszov miniszterelnök ígéretéhez híven bejelentette lemondását.

A választási bizottság közölte, hogy a szavazatok 99,33 százalékos feldolgozottsága mellett Radev vezet a voksok 59,35 százalékával. Ellenfele, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép kormánypárt jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 36,17 százalékot kapott. Végleges eredmény csak szerdán, a szavazóköri jegyzőkönyvek átvizsgálása után várható. Az új elnök január 22-én lép hivatalba.

A politikában újoncnak számító Radev széles körű, pártokon átívelő támogatást élvez. Közvélemény-kutatások szerint a kormány munkájában részt vevő reformisták szavazóinak 35 százaléka, míg a Boriszovékat támogató nacionalisták híveinek 60 százaléka adta voksát Radev tábornokra. A légierő egykori parancsnoka vasárnap este jelezte, szeretne jó viszonyt ápolni az orosz és az amerikai elnökkel. A választáson függetlenként indult Radev korábban többször elmondta, hogy az Oroszországgal szembeni európai szankciók eltörlésén fog fáradozni.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő vasárnap este bejelentette, hogy pártja veresége miatt ígéretéhez híven lemond. Lemondását hétfőn vagy kedden nyújtja be a parlamentnek.

Bulgária államformája parlamenti köztársaság, és az elnök szerepe nagyrészt protokolláris. Megválasztása esetén a hivatalban lévő kormány általában folytatja munkáját, de jelen esetben Boriszov szerint Cacseva házelnök veresége a szavazók támogatásának hiányát mutatja, ami ellehetetleníti kabinetjének további működését. A GERB a nacionalisták támogatása mellett kisebbségi kormányzást folytat. Szakértők szerint a Nyugat-barát párt az előre hozott választások nagy esélyese, de sokkal nehezebb dolga lesz az új kabinet létrehozásánál.

Boriszov lemondása után a leköszönő elnök, Roszen Plevneliev fogja kinevezni az ideiglenes kormányt. A parlament feloszlatását és az új választások kiírását már Radev fogja bejelenteni, legkorábban 2017 márciusában.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »