Szokás szerint egymást ostorozta Clinton és Trump

Négy nappal az elnökválasztás előtt  a kulcsfontosságúnak tartott, úgynevezett ingadozó államokban kampányolva Hillary Clinton és Donald Trump mindenekelőtt egymást ostorozta.

A demokraták elnökjelöltje Pennsylvaniában, Michiganben és Ohióban kampányolt, a republikánus jelölt New Hampshire államot, Pennsylvaniát és Ohiót járja. Hillary Clinton munkatársai az egyes szövetségi államokban teljes erővel dolgoznak azon, hogy minél több szavazót „elvigyenek” az urnákhoz. Donald Trump mellett kampányolnak családtagjai is, a két fia Arizonában és Új-Mexikóban győzködi a választókat. Ezzel kapcsolatban egyébként sajtóhírek már azt is felvetik, hogy vajon új politikai dinasztia van-e születőben. Trump kampányából feltűnően hiányoznak a Republikánus Párt „nagyágyúi”, azaz a párt  befolyásos politikusai.

Hillary Clinton a  pénteki napot a pennsylvaniai Pittsburgh városában kezdte, ahol ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy vetélytársa alkalmatlan arra, hogy a hadsereg főparancsnoka legyen, valamint támadta a republikánus elnökjelölt  személyét és „gyűlölettől fűtött” támogatóit. Ugyanakkor szólt a gazdaságról is, s elsősorban a  dolgozó családokhoz, a munkásemberekhez címezte mondandóját: országos minimálbér-emelést ígért, a nőknek pedig a férfiakkal azonos munkáért azonos bért.

Donald Trump az északkeleti New Hampshire államban azt állította, hogy Clinton megnyitná az Egyesült Államok határait a terroristák előtt. Trump hangsúlyozta, hogy elnökként felfüggesztené a szíriai menekültek befogadásának Obama elnök által meghirdetett programját, s hozzátette: „mindannyiunknak van szívünk, de látjuk, hogy mi történik Németországban és Franciaországban”.

  • Eddigi felmérések
Pénteken a The New York Times és a CBS televízió közös felmérése szerint tíz amerikai közül nyolcat a kampány leginkább elképesztett. A The New York Times pénteken kiegészítette azt a múlt héten közölt hosszas listát, amely számba veszi, hogy Donald Trump kit, mikor és hogyan sértett meg azóta, hogy bejelentette, harcba száll az elnökségért. A spanyol nyelvű – a demokratákkal rokonszenvező – Univision televízió jelentése szerint pedig Hillary Clinton támogatottsága a spanyolajkú szavazók körében behozhatatlan, immár nagyobb, mint Obama támogatottsága volt 2008-ban az afroamerikaiak körében. Floridában például – ahol a korai szavazásokon már csaknem ötmillió ember adta le a voksát – a spanyolajkúak 60 százaléka Clinton híve.

Pénteken délelőtt bocsánatot kért Hillary Clintontól a Fox televízió munkatársa, Brett Baier, akinek napi műsora van a televízióban. Baier szerdán este ugyanis azt állította, hogy Hillary Clintont „valószínűleg bűnvádi eljárás alá helyezik” a Clinton Alapítványnál folyó vizsgálat miatt. „A szavak mindig számítanak, de különösen így van ez egy ilyen felfokozott hangulatú kampányban és érzékeny ügyben” – fogalmazott a műsorvezető, s hangsúlyozta: „tévedtem, bocsánatot kérek”. Baier a „bűnvádi eljárás” kifejezés használata miatt kért bocsánatot, de magát a Clinton Alapítányról szóló riportját nem vonta vissza.

Pénteken a Fehér Ház belpolitikai ügyekben illetékes főtanácsadója, Valerie Jarrett lemondásra szólította fel az FBI igazgatóját, James Comey-t a Hillary Clinton demokrata elnökjelölt elektronikus levelei miatti nyomozás újraindítását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »