Putyin felfüggeszti Aleppó további bombázását

Nem tartja célszerűnek jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz légicsapások felújítását Aleppónál, ezért elutasította a vezérkar erre vonatkozó kérését – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Putyin lehetségesnek tartja a „humanitárius szünet” meghosszabbítását annak érdekében, hogy elszállíthassák a sebesülteket, és azok a fegyveresek, akik így döntenek, elhagyhassák a várost. A szóvivő hangsúlyozta: a légicsapásokra vonatkozó moratórium meghosszabbítása lehetőséget nyújt az amerikaiaknak arra, hogy betartsák ígéretüket, amelyet korábban a terroristák és a mérsékelt ellenzék egységeinek szétválasztásával kapcsolatban tettek.

Az elnöki szóvivő leszögezte, hogy az orosz légicsapásokat kizárólag Aleppónál szüneteltetik majd, azt pedig nem tudta megmondani, hogy meddig. Szavai szerint Putyin és Barack Obama távozó amerikai elnök között nem történt kapcsolatfelvétel az ügyben. A szóvivő említést tett arról, hogy Szíriával kapcsolatban a stratégiai döntéseket főparancsnoki minőségében az elnök hozza meg, a vezérkar az operatív vezetést látja el.

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője bejelentette, hogy Aleppónál mind a négy humanitárius folyosót éjjel-nappal nyitva tartják, hogy biztosítsák a civilek evakuálását, továbbá vizet és élelmet juttassanak be a szíriai kormányerők által ostromlott városrészbe. Rudszkoj elmondta, azért kért a vezérkar engedélyt az elnöktől a légicsapások felújítására, mert miközben továbbra is civilek pusztulnak el, a fegyveresek felújították harci tevékenységüket.

A nap folyamán az aleppói helyzet normalizálásáról telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint Lavrov ismét sürgette, hogy az amerikaiak a korábbi ígéretüknek megfelelően válasszák szét a terroristákat és a mérsékeltnek nevezett szíriai ellenzéki erőket.

  • Az orosz flotta tovább masírozik Szíria felé
A Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylap szerint a Szmetlivij romboló pénteken elindult Szevasztopolból Szíria partjai felé. Ugyanide tart az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozóval az élén az orosz Északi Flotta hajóköteléke, amelynek az elmúlt napokban sem az észak-afrikai spanyol exklávéban, Ceutában, sem Máltán nem engedélyezték, hogy üzemanyagot vételezzen.

Kapcsolódó cikkünk: Az orosz haditengerészet vadászgépeket szállít Szíriába

Rudszkoj tábornok egyébként azt is közölte, hogy az amerikai légierő egyik gépe az iraki Moszultól 14 kilométerre északra hétfőn csapást mért egy iskolára, és az incidensnek halottjai is vannak. Moszkva szerint három nappal korábban az amerikai légierő a második legnagyobb iraki várostól délre talált el egy iskolát. A tábornok légifelvételeket is bemutatott a légicsapásról. Es-Súrban Moszkva szerint amerikai gépek vasárnap legkevesebb öt rakétát lőttek ki lakónegyedekre. A tábornok szerint az Egyesült Államok által vezetett koalíció háborús bűnöket követett el a civilek bombázásával.

A tanintézmények és lakónegyedek elleni támadások körüli szópárbaj azután lángolt fel újult erővel, hogy szerdán több légicsapás ért egy falusi iskolát a szíriai Hasszban, amelynek következtében 22 diák és 6 tanár életét vesztette. A szíriai ellenzék és több nyugati tisztségviselő szerint a csapást a szíriai vagy az orosz légierő hajtotta végre.

Moszkva visszautasította azokat az állításokat, hogy köze lenne az incidenshez. Lavrov, aki pénteken Moszkvában tárgyalt a szíriai és az iráni külügyminiszterrel, arra hívta fel az ENSZ-t, hogy ne üljön fel az Aleppóval és az Idlíb tartománnyal kapcsolatos „hisztéria- és hazugságkampánynak.” Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön tagadta, hogy az orosz légierőnek köze lett volna az iskola elleni támadáshoz, sőt a helyszínen készült felvételeken a tárca szerint nincs nyoma légitámadásnak.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »