A NATO aggodalommal figyeli az oroszok ténykedéseit

Mindenfajta összeütközést kerülni szeretne a NATO Oroszországgal, ugyanakkor aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz flotta haderejét civilek elleni is bevethetik Aleppóban – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben a katonai szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tárgyalása előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Stoltenberg felszólította Moszkvát a tartós tűzszünet végrehajtására, és kijelentette, az orosz flotta alakulatai alkalmasak a szíriai beavatkozás erejének fokozására, amely még több – civil áldozatokkal járó – légicsapást tehet lehetővé. A tíz egységből álló orosz konvoj múlt pénteken haladt át a La Manche-csatornán. A konvoj zászlóshajója a Kuznyecov tengernagy nevű repülőgép-hordozó, és a flottához tartozik a Nagy Péter cárról elnevezett atommeghajtású cirkáló, több romboló és kiszolgáló hajó, valamint egy tengeralattjáró. A konvoj várhatóan csatlakozik a már Szíria földközi-tengeri partjai előtt állomásozó tíz másik orosz hadihajóhoz.

Jens Stoltenberg elmondta, hogy a NATO légiereje nem vesz részt szíriai harci bevetésekben, hanem légi felvételekkel és a megszerzett információk átadásával segíti az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen alakult koalíció tevékenységét. Mindez nagyban hozzájárul az észak-atlanti szövetség csapatainak biztonságához is – tette hozzá. A főtitkár elmondta, hogy néhány hónap múlva Irakban folytatódhat az iraki katonák és biztonsági erők képzése, amely jelenleg Jordánia területén zajlik a NATO támogatásával. Kijelentette, a katonai szövetség tevékenysége, beleértve a katonai tevékenységet is átlátható. A NATO arra törekszik, hogy a lehető legszélesebb körű tájékoztatást nyújtsa Oroszországnak a bizalom visszaállítása és megőrzése érdekében.

A NATO aggodalommal figyeli Oroszország északtól egészen délig tartó fegyverkezését a NATO-tagállamok határain. A csapatmozgásokra a NATO “felelős módon válaszol” az együttes védelmi mechanizmus alkalmazásával, amelynek erejét szükség esetén fokozni tudja. A NATO válaszlépéseinek lényege a felelős reakcióban rejlik, ügyelve arra, hogy “ne reagálja túl” az orosz lépéseket – hangsúlyozta a főtitkár, továbbá reményét fejezte ki, hogy a védelmi miniszterek további lépésekről döntenek majd a Dél-Európát szegélyező tengerek biztonságának erősítésére, és kibővítik a NATO együttműködését az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Szófia haditengerészeti uniós flottával.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, az észak-atlanti szövetség kiáll Ukrajna területi integritása mellett és arra szólítja fel Oroszországot, hogy maradéktalanul tartsa be a Minszki megállapodásban foglaltakat. Elmondta, a NATO nem ismeri el a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt és elítéli az ukrajnai Krím félsziget (2014 tavaszán történt) jogellenes és törvénytelen orosz bekebelezését. “A minszki megállapodás minden aláírójának tartania kell magát a kötelezettségvállalásaihoz. Oroszországnak jelentős felelőssége van e tekintetben” – mondta a főtitkár. A minszki megállapodást végre kell hajtani, hogy tovább lehessen lépni a rendezés felé. Hozzátette, hogy Oroszország ukrajnai fellépése veszélyezteti az euro-atlanti biztonságot és nehezíti a NATO-orosz kapcsolatokat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »