Az orosz haditengerészet vadászgépeket szállít Szíriába

A norvég partok mellett nemrég elhaladó orosz hadihajók vadászgépeket szállítanak, melyek valószínűleg erősítik a végső támadást az ostromlott szíriai városban, Aleppóban – nyilatkozta egy magas rangú NATO diplomata szerdán. Hozzátette: a hajók várhatóan két hét múlva érnek célba.

Moszkva nemrég közölte: az északi flotta hajóit a Földközi-tengerre, a szír partok közelébe vezényli, hogy támogassák a terroristák elleni küzdelmet. Az orosz flotta büszkesége, az Admiral Kuznyecov, fedélzetén Szu–33 és MiG–29K gépekkel október 15-én útnak indult a szír partok felé.

„Az északi és a balti flotta oly mértékű áttelepítésére készülnek, melyre nem volt példa a hidegháború vége óta” – mondta a neve elhallgatását kérő diplomata. „Ez nem egy barátságos megmozdulás. Két hét múlva a légitámadások erőteljes növekedését fogjuk látni Aleppónál, Oroszország azon stratégiájának részeként, hogy kinyilvánítsák győzelmüket” – tette hozzá.

orosz-hadihajo-norvegia

A norvég hadsereg hétfőn nyilvánosságra hozott fotóján jól látható az orosz flotta. A norvég katonai hírszerzés vezetője szerint az érintett hajók „nagy valószínűséggel szerepet játszanak a szír város döntő csatájában”. Fotó: The Guardian

Oroszország, mely légi hadjárattal támogatja Bashar al-Assad szíriai elnököt a nyugati lázadók ellen Aleppó elpusztított keleti részén, azt mondta, a flotta áttelepítésével kizárólag az Iszlám Állam fegyvereseit akarják célozni Szíriában. Ám a NATO diplomata szerint a további katonai tűzerő célja az, hogy kiszorítsák vagy megsemmisítsék a 8000 lázadót Aleppóban, az egyetlen olyan nagyvárosban, amely még ellenzéki kezekben van, ezzel lehetővé téve Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a csapatok visszavonásának megkezdését.

Egy intenzívebb légi hadjárat az ostromlott város keleti rész ellen – ahol 275 000 civil rekedt – csak tovább rontaná Moszkva és a Nyugat között, mely már eddig is azt hangoztatta, hogy a Kreml háborús bűnöket követett el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »