Mariano Rajoyt elsőre nem választották újra

Mariano Rajoyt, a spanyol konzervatív Néppárt elnökét nem választotta újra miniszterelnökké a spanyol parlament a csütörtök estébe nyúló vitanap végén megtartott első szavazáson.

A jelöltnek a 350 fős alsóház abszolút többségére, 176 képviselő támogató szavazatára lett volna szüksége, hogy már most kormányfő lehessen. Mariano Rajoy ügyvezető kormányfő saját pártja, a konzervatív Néppárt (PP) 137, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt 32 és a Kanári-szigeteki Koalíció 1 képviselőjének támogatásával összesen 170 igen szavazatot szerzett. Ellene 180 képviselő voksolt.

Rajoy szombaton, a második parlamenti szavazáson mindazonáltal várhatóan elnyeri a kormányfői posztot, amihez elég a voksolásban résztvevők egyszerű többségének támogatása. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) ugyanis azt ígérte, hogy képviselői a második fordulóban tartózkodni fognak.

A csütörtöki szavazást megelőzően, a konzervatív miniszterelnök-jelöltről és programjáról folytatott egész napos, parázs vitában Antonio Hernando, a szocialista párt szónoka hangsúlyozta: kizárólag az ország érdekében tartózkodnak majd, hogy elkerüljék a parlamenti választások újabb megismétlését, de továbbra sem támogatják a Néppárt politikáját, és az új kormány számára nem nyújtanak stabilitást. Mariano Rajoynak nap mint nap, párbeszéd révén kell elnyernie az együttműködést – jelentette ki.

Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke felszólalásában arról beszélt, hogy nem Mariano Rajoy az a miniszterelnök, akit valójában látni szeretnének az ország élén, de mégis támogatják, hogy a kormány megalakulásával megszűnjön az országot tíz hónapja megbénító belpolitikai patthelyzet. Véleménye szerint Rajoy lesz az első számú felelős a kormányzati ciklus alakulásáért.

Pablo Iglesias, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára kritikus hangvételű beszédében kifejtette, hogy a konzervatívok, a szocialisták és a liberálisok „hármas szövetséget” kötöttek. Pártjának követelte a valós ellenzék szerepét a törvényhozásban, és bírálta a Néppártot a körülötte kirobbant korrupciós botrányok miatt. „Több lehetséges bűnöző van ebben a kamarában, mint odakint” – fogalmazott a parlament alsóházára utalva, és ezeket a szavait óriási felháborodás és hangzavar követte. A házelnök rendreutasítása után azt mondta: a hazáját és az állampolgárokat tiszteli, de ezt a kamarát nem.

A miniszterelnök-jelöltet élesen bírálta Joan Tardá, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) felszólaló képviselője, hangsúlyozva, hogy a tartományban mindenképpen megtartják a jövő év őszére tervezett függetlenségi népszavazást, akkor is, ha azt a spanyol kormány nem engedi. „Az egész világ tudni fogja, hogy önök erővel akarnak visszatartani minket” – jegyezte meg. Mariano Rajoynak arra az érvelésére, hogy csak országos népszavazáson lehetne Katalónia függetlenségéről dönteni, azt mondta: a Brexitről (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről) is csak a britek szavaztak, noha az egész uniót érintő döntésről volt szó.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »