Új javaslatot tesznek a szlovákok migráns-ügyben

Szlovákia alternatív javaslattal akar előállni a decemberi európai uniós csúcstalálkozón arra vonatkozólag, hogy mit tegyen az EU a területén tartózkodó migránsokkal – jelentette ki csütörtökön Pozsonyban Robert Fico szlovák miniszterelnök, akinek hazája jelenleg az unió soros elnökségét tölti be.

A kormányfő a parlamentben szólalt fel, a csütörtökönként tartott kérdések órájában, amelynek keretében a képviselők kérdezhetik a kormány tagjait. „Amire ebben a pillanatban leginkább összpontosítunk, az a decemberi csúcs, ahol fel akarunk kínálni egy lehetőséget arra vonatkozóan, hogy mi legyen az EU területén tartózkodó migránsokkal” – fogalmazott Robert Fico, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.
A javaslat tartalmát azonban nem részletezte.

A kormányfő hangoztatta, hogy a menedékkérők újraelosztására vonatkozó – Szlovákia és mások által a kezdetektől elutasított – kötelező kvóták terve csődöt mondott. Megismételte azt a kijelentését, hogy a kötelező kvóták ügyét halottnak tartja.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei – minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata mellett – 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között 120 ezer Európába érkezett menedékkérőt osztanának el. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bíróságon.

Robert Fico csütörtökön beszélt az Európai Bizottság azon javaslatáról is, amely szerint úgynevezett „szolidaritási hozzájárulást” – be nem fogadott személyenként 250 ezer eurót – kellene fizetniük azoknak a tagországoknak, amelyek megtagadják a részvételt a menedékkérők kötelező újraelosztásában. „Úgy tűnik, ennek a javaslatnak nincs támogatottsága a tagállamok körében” – mondta. Hozzáfűzte: ezért nagy ambíciója Szlovákiának az, hogy olyan kompromisszumos javaslattal álljon elő, amely megszerzi további tagállamok támogatását.

A szlovák alternatív javaslatról a TASR-nek nyilatkozva már hétfőn említést tett Ivan Korcok, a júliusban kezdődött uniós elnökségéért felelős kormánymegbízott. A javaslat mibenlétét azonban ő sem fejtette ki, arra hivatkozva, hogy annak tartalmáról előbb az uniós tagállamokkal kell egyeztetni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »