Szombaton ismét miniszterelnök lehet Mariano Rajoy

Mariano Rajoy miniszterelnök-jelölti programbeszédében új nemzeti paktum létrehozását ajánlotta a pártoknak a nyugdíjakról, az oktatásról és az autonóm közösségek finanszírozásáról.

 

Az ország előtt álló legnagyobb kihívásnak a katalán elszakadási törekvéseket nevezte, kifejtve, hogy elsődleges kötelességének tartja megvédeni a spanyol nép nemzeti szuverenitását, az ország egységét, az állampolgárok egyenlőségét, és az alapvető jogokat. Keresem az együttműködést azokkal, akik ebben osztoznak – tette hozzá.

Véleménye szerint a spanyol parlament most nem csak az ő miniszterelnökségére mond igent vagy nemet, hanem arra is, hogy egy éven belül harmadszor is legyenek-e vagy sem parlamenti választások Spanyolországban, amelynek káros társadalmi, külpolitikai és gazdasági hatásait is hangsúlyozta.

„Spanyolországnak szüksége van egy kormányra, nem ismételgethetjük félévente a választásokat” – jelentette ki, megjegyezve, hogy azért nem mindegy milyen kormány alakul. Szavai szerint stabil, megbízható, kiszámítható, és megállapodásokon alapuló kormányra van szükség.

Mariano Rajoyt szombaton választhatja ismét miniszterelnökké a spanyol parlament alsóháza, véget vetve ezzel a tíz hónapja belpolitikai patthelyzetnek, amely ezért alakult ki, mert a tavaly decemberi és az idén júniusi parlamenti választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) fölénye nem volt elég az önálló kormányalakításhoz, megfelelő méretű koalíciós partnert pedig nem találtak. A többi párt nem támogatta a PP hatalomra jutását, de nem tudtak megállapodni egymással más lehetőségben sem.

Rajoy viszont most új esélyt kapott, a Spanyol Szocialista Munkáspárt berkein belül ugyanis kemény vita alakult ki a kérdésben, melynek eredményeképpen a párt főtitkára október 1-jén lemondott, a párt pedig múlt hétvégén úgy döntött: 85 fős frakciója tartózkodni fog, vagyis nem akadályozza meg, hogy Mariano Rajoyt miniszterelnökké válassza a spanyol parlament. A szocialisták a voksolás második körében fognak tartózkodni, amikor a szavazásban résztvevők egyszerű többségének támogatása elég a győzelemhez.

Várhatóan azonban többen megszegik majd a szavazásra vonatkozó frakciófegyelmet; a katalán szocialisták már jelezték, hogy hét képviselőjük nemmel szavaz Rajoyra, mert nem osztják gazdasági és szociális elképzeléseit, nem tartják képesnek a korrupció elleni harcra, valamint személy szerint őt tartják felelősnek azért, hogy a párbeszéd „zsákutcába jutott” a spanyol és katalán vezetés között.

Rajtuk kívül körülbelül egy tucatnyi szocialista képviselő döntött hasonlóan, azonban ha számuk szombatig nem növekszik, akkor Mariano Rajoy újra kormányfő lehet szombaton.

Forrás: MTI

Friss hírek