A brit bankoknak két választásuk lesz a Brexit után

Egy francia főtisztviselő így nyilatkozott hétfőn: az egyesült királyságbeli bankoknak kétféle alternatíva kínálkozik arra, hogy hová települjenek át, miután Nagy-Britannia elhagyja a blokkot. Ez a két lehetőség pedig Párizs és Frankfurt.

Arnaud de Bresson, a pénzügyi szolgáltatókat tömörítő szövetség, a Paris Europlace vezérigazgatója szerint a globális pénzügyi intézmények az eurózónába kívánják áttenni telephelyüket. „A Brexit nagyon rossz hír volt egész Európa számára a globális pénzügyi piaci versenyképesség tekintetében” – mondta de Bresson egy londoni Brexit konferencián.

Párizs most azon dolgozik, hogy minél vonzóbbá tegye magát azáltal, hogy adócsökkentést ígér a pénzügyi szektorban dolgozó külföldiek számára. „Azon vagyunk, hogy minél inkább minimalizáljuk a nehézségeket” – nyilatkozta de Bresson.

A brit voksolás óta Frankfurt is agresszívan kampányol, hogy magához vonzza a London elhagyásán gondolkodó pénzügyi vállalatokat. Hubertus Vaeth, a német város gazdasági központi szerepének népszerűsítésével foglalkozó Frankfurt Main Finance csoport vezetője elmondása szerint több brit bank jelezte, hogy Németországba kívánja áthelyezni működését. A városnak jó alapjai vannak ezen a téren, hiszen itt található a központja a német tőzsdének, az Európai Központi Banknak, valamint a német jegybanknak.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy milyen feltételekkel távoznak majd a britek az unióból, az azonban biztos, hogy a közös piachoz való hozzáférés elvesztésével jelentősen csökken majd London vonzereje a bankok körében. A kilépésről történő népszavazás után több nemzetközi pénzügyi nagyvállalat is jelezte, hogy munkahelyek sokaságát költöztethetik majd el, ha kedvezőtlen feltételekkel zárulnak a Brexit tárgyalások.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Business Insider

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »