Egyenlő államok Európáját akarják a V4-ek

A közép-európai térség országai nem a gyengébb és erősebb, hanem az egyenlő államok Európáját akarják – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a délkelet-lengyelországi Lancutban, ahol pénteken megkezdődött a visegrádi csoport (V4) államfőinek rendszeres évi találkozója.

A V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – államfőinek kétnapos, szombaton a lengyel Kárpátaljai vajdaság székhelyén, Rzeszówban folytatódó csúcstalálkozójának fő témái az európai önazonosság és kultúra, az ifjúságpolitika, valamint a közép-európai térség gázpiacainak biztonsága.

Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a földrészen belüli megosztottság problémája – szögezte le a lengyel államfő a 16. században épült főnemesi kastélyban rendezett találkozón. Kiemelte: a V4-ek 25 éves létezésének, az euroatlanti struktúrákhoz való csatlakozásuknak tapasztalata azt mutatja, hogy „együtt többet tudunk tenni”. A NATO-hoz, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás alapvető változást eredményezett a térség geopolitikai helyzetében, ami sokkal nehezebben ment volna végbe a visegrádi együttműködés nélkül – állapította meg. A V4-es csoport hitelessé tette a térséget a nyugati szövetségesek szemében – fogalmazott a lengyel elnök.

„Ma nagy szükség van az országcsoport erejére és egységére. Nemzeti céljainkat valóra szeretnénk váltani, de ezt csak az egységes Európában lehet elérni. Nem akarjuk a jobb és rosszabb, erősebb és gyengébb államok Európáját, ezért arra van szükség, hogy a V4 erős és egységes legyen, és támogassa Európa egységét.”

Andrzej Duda külön kitért az első plenáris ülésre, melynek témája a V4-ek ifjúságpolitikája volt. Elmondta: a térség dinamikus fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy javuljon a négy ország fiataljainak helyzete. „Meg kell állítanunk a kivándorlási hullámot, mely annyi tehetséges, kreatív fiatalt sodor magával országainkból” – figyelmeztetett. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalok számára biztosítsák a méltó fejlődés lehetőségét saját hazájukban – mutatott rá.

Az ifjúságpolitikának szentelt ülésről péntek este Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi titkára a sajtónak elmondta: a V4 elnökei egyetértettek abban, hogy két területen kell támogatni a pályakezdő fiatalokat: egyrészt támogatni kell  a jó startot  számukra a  vállalkozásokban, a hazai munkában, másrészt a családalapításra, a családok támogatására kell összpontosulni. Az államfők arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalok támogatása regionális szinten is testet ölt, többek között közös ösztöndíjakban – mondta el Szczerski.

Az elnökök a két plenáris ülés közötti munkaebéden a V4-eknek az EU-ban betöltött szerepéről tárgyaltak, a délutáni panelen pedig Európa kulturális önazonosságáról is tanácskoztak. Egyetértettek abban, hogy Európa „nemcsak intézmény, nemcsak politika, hanem elsősorban kultúra”. Az államtitkár szerint Andrzej Duda erről elmondta: a cél „hazák Európája, ám semmiképp sem törekszünk Európa nélküli hazákra,”  a kontinensen sok nemzeti identitás létezik, melyek „együtt képezik az európai civilizáció szövetét, melyet védeni akarunk.”

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »