Az Airbus vitatja a lengyel tárgyalások felmondásának indokait

Lengyelország egyoldalúan szakította meg az ötven francia helikopter megvásárlását célzó tárgyalásokat – állítja az Airbus Helicopters francia helikoptergyártó a lengyel kormányfőnek címzett, kedden közzétett nyílt levélben. A lengyel álláspont szerint a tárgyalások a kompromisszumkötés hiányában értek véget.

Az illetékes lengyel hatóságok a múlt héten megszakították az Airbus Helicopters céggel folytatott tárgyalásokat, ötven darab Caracal helikopter megvásárlásáról. Varsó a 2,53 milliárd eurós beszerzés során a lengyelországi üzemek fejlesztését célzó, úgynevezett offset programról szóló megállapodáshoz kötötte a végleges döntést.

„Az offset-tárgyalások megszakításáról szóló döntést a lengyel fejlesztési minisztérium egyoldalúan hozta meg” – áll az Airbus Helicopters levelében. A cég, utalva a lengyel döntés varsói indoklására – miszerint a francia ajánlat nem biztosította volna Lengyelország alapvető biztonsági érdekét – „határozottan tagadja azokat a vádakat, hogy rosszhiszeműen viszonyult a tárgyalásokhoz”.

A francia álláspont szerint a lengyel fejlesztési tárca „elhúzódó tempóban” folytatta a tárgyalásokat, ennek ellenére az Airbus Helicopters „folyamatosan teljes készenlétet tartott fenn a Lengyelországgal kötendő megegyezés érdekében”.

Az ajánlat tartalmazta a beszerzés értékét felülmúló, 3,13 milliárd eurót érő offset programot is, és Lengyelország a francia bevételnél nagyobb gazdasági hasznot húzna az ügyletből – érvel a francia fél. Az Airbus Helicopters 6 ezer új lengyelországi munkahelyet is teremtett volna, és a jelenleg a régi orosz helikoptereket szervizelő, Lódzban működő katonai repülőgyárat (WZL-1) 90 százalékban lengyel állami részesedésű, „világszínvonalú helikoptergyártó központtá alakította volna át” – áll a nyilatkozatban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A francia álláspontot kedden a lengyel fejlesztési tárca nevében Radoslaw Domagalski-Labedzki lengyel fejlesztési miniszterhelyettes kommentálta. A lengyel kormány „nem szakította meg a tárgyalási folyamatot, csak befejezte abban a pillanatban, amikor világosan meggyőződött arról, hogy a további egyeztetés tárgytalan lenne” – jelentette ki a Beata Szydlo kormányfővel a lódzi WZL-1 üzemben közös sajtóértekezleten részt vevő tisztségviselő. Mint leszögezte, az egyéves tárgyalások elegendő időt adtak arra, hogy bebizonyosodjon: „a kompromisszumkötés összes lehetősége kimerült”.

Az előző lengyel kormány 2015 áprilisában jelentette be, hogy az ukrán válságra való tekintettel felgyorsítja az ország rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését, s ennek érdekében amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal. Az akkor ellenzéki, ma kormányzó Jog és Igazságosság párt a lengyel üzemek védelmére hivatkozva a kezdetektől vitatta az előző kabinet döntését a francia helikopterekről, miután az Airbus Helicopters kevés befektetéssel rendelkezik Lengyelországban, szemben a konkurens amerikai gyártókkal.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfői bejelentése szerint Lengyelország részben hazai üzemekben gyártott, Black Hawk típusú amerikai harci helikoptereket vásárol, összesen 21-et vesz, az első kettőt már az idén beszerzi.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »