Gyorsan váltottak a lengyelek, a Black Hawk helikopter lesz a befutó

Lengyelország részben hazai üzemekben gyártott, Black Hawk típusú amerikai harci helikoptereket vásárol, az első darabokat még az idén beszerzi – jelentette be hétfőn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter.

Az illetékes lengyel hatóságok a múlt héten megszakították a francia Airbus Helicopters céggel folytatott tárgyalásokat ötven Caracal helikopter megvásárlásáról.

Macierewicz, aki Beata Szydlo kormányfővel együtt hétfőn a Lockheed Martin amerikai cég délkelet-lengyelországi üzemeibe, Mielecbe látogatott, elmondta: Lengyelország még ezen a héten tárgyalásokat kezd az amerikai partnerekkel az ügyletről.

Beata Szydlo a közös sajtóértekezleten elmondta: a francia szállítóval folytatott tárgyalások nem jártak eredménnyel. „A lengyel kormány nagyon nyitott volt, világosan elmondtuk, hogy a szerződés fontos, de kölcsönösségi alapon kell megkötni” – mondta.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy kabinetje a felfüggesztett, 3,14 milliárd eurós tender során a lengyelországi üzemek fejlesztését célzó úgynevezett offset programról szóló megállapodáshoz kötötte a végleges döntést, a francia fél azonban a lengyel álláspont szerint nem mutatott be erre vonatkozó ajánlatot.

Az előző lengyel kormány 2015 áprilisában jelentette be, hogy az ukrán válságra való tekintettel felgyorsítja az ország rakéta- és légvédelmi rendszerének fejlesztését, s ennek érdekében amerikai rakéták és francia helikopterek beszerzéséről tárgyal. Az akkor ellenzéki, ma kormányzó Jog és Igazságosság párt a lengyel üzemek védelmére hivatkozva kezdetektől vitatta az előző kabinet döntését a francia helikopterekről, miután az Airbus Helicopters kevés befektetéssel rendelkezik Lengyelországban, szemben a konkurens amerikai gyártókkal.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »