Elemzők: a Deutsche Bank állami tőkeinjekciója politikailag kinyírná Merkelt

Londoni pénzügyi elemzők szerint több okból is valószínűtlen, hogy a Deutsche Bank – a legnagyobb német pénzintézet – lenne “a következő Lehman Brothers”, annak ellenére sem, hogy az utóbbi napokban megjelent értesülések miatt alaposan megingott a bank iránti befektetői bizalom.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai csütörtöki tanulmányukban felidézték, hogy a Deutsche Bank részvénye 30 évi mélypont közelébe zuhant az elmúlt hetekben, miután a bank zsugorodó eredménye és a származtatott termékek piacain meglévő kitettségei keltette korábbi befektetői aggályokat még az a 14 milliárd dolláros büntetés is elmélyítette, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium rótt ki a német pénzintézetre rossz fedezetű jelzálogbefektetési termékek amerikai forgalmazása címén.

A Capital Economics londoni elemzőinek számításai szerint a bírság a Deutsche Bank jelenlegi piaci tőkeértékének hozzávetőleg a 80 százalékával ér fel, és több mint a kétszerese a bank által a jogi eljárás költségeire képzett tartaléknak.

A ház szerint a büntetés összegét valószínűleg le lehet majd alkudni, de vannak olyan becslések a piacon, hogy 6 milliárd dollár feletti bírság esetén a Deutsche Bank mindenképpen tőkeemelésre vagy külső pénzügyi segítségre szorulna.

Az ügynek lehetnek potenciálisan aggasztó kihatásai a német reálgazdaságra is. A Deutsche Bank részvényeinek 56 százaléka német kézben van, és a német háztartásokat különösképpen érintheti e részvények értékének zuhanása. Megvan a kockázata a más bankokra háruló átgyűrűző hatásoknak is, ami a hitelpiaci kondíciók feszesebbé válását és a hitelkiáramlás visszaesését okozhatja, ez pedig elsősorban a hitelekre szoruló német kis- és középvállalati szektort érintené súlyosan – áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében.

A ház szerint ráadásul a Deutsche Bank a globális bankrendszer szintjén is az egyik legfontosabb pénzintézet, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megállapította még júniusban összeállított pénzügyi stabilitási jelentésében, hogy a globális rendszerszintű kockázathoz a Deutsche Bank nettó hozzájárulása volt a legnagyobb mértékű.

Nem meglepő ezek után, hogy a jelenlegi helyzetet többen a Lehman Brothers amerikai óriásbank összeomlása utáni, vagy annál is súlyosabb válság előjeleként értékelték.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban vannak biztató tényezők is:

  • A globális pénzügyi rendszer tőkeellátottsága ma sokkal jobb, mint 2008-ban, a Lehman összeomlása után elhatalmasodott pénzügyi válság idején volt
  • A Lehmanhoz mérve jelentős mennyiségű likvid eszköze van a Deutsche Banknak, és ezek az eszközök jobb eloszlásúak is szektorszinten és földrajzilag egyaránt
  • Ha megvalósul a legrosszabb forgatókönyv, abban az esetben valószínű, hogy a német kormány pénzügyi segítséget nyújtana a Deutsche Banknak – azzal az érvvel megkerülve az EU-tilalmat, hogy “kivételes körülmények” álltak elő -, és a német költségvetés könnyedén elviselné ezt a tőkeinjekciót
  • A német kormány emellett ösztönözheti a Deutsche Bank és a részben állami kézben lévő Commerzbank egyesülését is

A ház szerint azonban a legutóbbi fejlemények egyértelműen növelik az euróövezeti bankrendszert terhelő bizonytalanságokat, és arra vallanak, hogy a német és az euróövezeti hitelkihelyezés jelenlegi gyorsulása esetleg nem lesz tartós.

Ráadásul ha a német kormány pénzügyi segítséget nyújt a Deutsche Banknak, azzal gúnyt űzne az Európai Unió azon korábbi fogadkozásaiból, hogy az adófizetőkre többé nem lehet áthárítani a bankok hibáinak következményeit, és ezzel az euróövezet banki és költségvetési uniójának megteremtése a még távolabbi jövőbe veszne – vélekedtek csütörtöki elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai.

Az Eurasia Groupnak ellentétes véleménye van

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport Londonban működő európai kutatási részlegének szakértői ugyancsak csütörtökön összeállított tanulmányukban azonban rendkívül valószínűtlennek nevezték, hogy a német kormány tőkejuttatásban részesítené a Deutsche Bankot. A ház szerint ugyanis egy ilyen lépés a jövő évi kritikus jelentőségű németországi választások előtt “politikailag kinyírná” Angela Merkel német kancellárt – különös tekintettel az általa vezetett CDU legutóbbi tartományi választási vereségeire -, és még több szavazót terelne át a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) nevű párthoz.

Ráadásul ha az EU-val sikerülne is engedélyeztetni a Deutsche Bank állami kisegítését, egy ilyen kivételezés az Európai Bizottság számára is rendkívüli politikai kockázatokat hordozna, mivel olyan vádaknak tenné ki a bizottságot, hogy szelektíven alkalmazza az EU-jogszabályokat az unió legerősebb gazdasága javára – áll az Eurasia csütörtöki londoni elemzésében.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »