Támadás készül az IÁ második legfontosabb városa ellen

A határmenti területek elfoglalása után tovább nyomul dél felé,  a szíriai Báb város irányába a Törökország támogatta Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport – írta kedden a Hürriyet című török napilap török katonai forrásokra hivatkozva.

Bár az SZSZH múlt vasárnapra 5-10 kilométeres szélességben teljesen kiűzte az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a szíriai Dzserablúsz és Azáz települések közötti közel 100 kilométer hosszú határszakaszról, az újság értesülése szerint további lépésre van szükség, mivel az IÁ rakéta-sorozatvetői még mindig képesek veszélyt jelenteni Törökországra.

Az észak-szíriai Báb mintegy 30 kilométerre délre fekszik a török-szíriai határtól és Rakka után az IÁ második fővárosának tartják, fontos ipari és kereskedelmi központ. Az Eufráteszi Pajzs (Firat Kalkani) fedőnevű hadművelet során a dzsihadisták eddig nem mutattak kifejezett ellenállást, de szakértők Báb esetében ennek ellenkezőjére számítanak, mivel a török beavatkozás kezdete óta a határ menti sávból az IÁ fegyveresei mind ide menekültek vissza.

A Hürriyet úgy tudja, hogy az Egyesült Államok HIMARS típusú, korszerű rakétavető-rendszert telepített a délkelet-törökországi Gaziantep város közelébe, valamint 50 amerikai katonát vezényelt oda annak kezelésére.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányerői mindössze 10 kilométerre délre, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milicistái pedig 15 kilométerre keletre találhatók Bábtól és ugyanúgy meg akarják szerezni a várost.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »