Isten hozott: menekülteket támogató olasz kezdeményezések

  • Az elmúlt időszak eseményei következtében a földközi-tengeri útvonal, illetve Olaszország szerepe ismét felértékelődött a migráció kezelését illetően. 
  • A migrációs helyzet miatt Olaszországra hatalmas teher nehezedik, és a várakozások szerint az elkövetkezendő hetekben ez tovább fokozódhat.
  • A kérdés folyamatos napirendi téma az olasz belpolitikában, ahogyan társadalmi szinten is. 
  • A migráció jelenségét, mint komplex kérdéskört szakértők, elemzők, illetve politikusok sok szempontból vizsgálják és értékelik.

Az elmúlt hónapokban sokszor csaptak össze egymással az európai állampolgárok biztonságát, illetve a migránsok jogait hangsúlyozó vélemények. A kérdés bel- és külpolitikai, illetve biztonságpolitikai aspektusait többször tárgyaltuk már, ahogyan a befogadó rendszert érintő kihívásokat is. Jelen cikkben a szerző azt vizsgálja, hogy milyen kezdeményezések, illetve programok láthatóak Olaszországban, amelyek a kérdés kifejezetten humanitárius, illetve emberi jogi aspektusaira fókuszálva a menekültek segítését célozzák.

Természetes jelenség, hogy a kérdés „biztonságiasítása” következtében Olaszországban is megjelentek bizonyos radikális, iszlamofób hangok, azonban az olasz társadalomra alapvetően egy befogadó attitűd jellemző, és ez a mindennapokban is érzékelhető. A segítségnyújtásnak mondhatni hagyománya van, hiszen a migráció és a menekültekkel való együttélés nem újszerű jelenség.

A cikk megírását egy Bolognában megrendezésre került esemény inspirálta, ahol az Orvosok Határok Nélkül szervezet, a W2EU (Welcome to Europe) projekt, illetve az Accoglienza Degna nevű kezdeményezés képviselői vitatták meg, hogy milyen eszközökkel és módon lehet segítséget nyújtani a menedékkérőknek, az érkezés fázisától egészen a beilleszkedésig.

Jelen írás a kisebb, önkéntesek részvételével működő kezdeményezésekre fókuszál, nem pedig a nagy nemzetközi szervezetek szerepére (ezek tevékenysége könnyebben nyomon követhető kampányaikon keresztül), melyek a migránsok támogatásában egyértelműen kulcsszereplőnek tekinthetőek. Olaszországban ezen humanitárius vagy karitatív céllal működő szervezetek közül fontos kiemelni az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), a Save the Children, az UNICEF, az Orvosok Határok Nélkül, illetve a Vöröskereszt, vagy az Oxfam szerepét. Gyakorlatilag ezen nagy, nemzetközi szervezetek tevékenységét és munkáját egészítik ki azok a civil és önkéntes alapon működő kezdeményezések, melyek helyi szinten igyekeznek támogatni a migránsokat, különböző programokon keresztül.

Példaként érdemes megemlíteni a Bolognában működő „Accoglienza Degna” nevű kezdeményezést, melynek ötlete 2015 októberében született meg, és gyakorlatilag decemberre már működő projekt volt. A program keretében önkéntesek és aktivisták részvételével létrejött egy olyan szociális központ, mely szállást és élelmet biztosít, illetve számos egyéb területen nyújt segítséget arra rászoruló menekülteknek, illetve hajléktalanok számára egyaránt. A központ létrejöttekor a résztvevők egyetértettek abban, hogy a migránsok szakszerű segítése egy olyan szerteágazó és komplex feladat, mely komoly együttműködést és folyamatos tapasztalatcserét igényel. Így különböző csoportokban folyik a munka, pszichológusok, szociális munkások, interkulturális mediátorok, jogászok, illetve egyetemi hallgatók és önkéntesek részvételével. Az önkéntesek reggeli, éjszakai és esti turnusokban támogatják a központ működését.

Alapvetően vészhelyzeti szituációkban segítenek a tagok a rászorulóknak (nem téve különbséget migráns és olasz állampolgár, vagy hajléktalan között) szociális központ révén, az egyes esetek és élethelyzetek függvényében azonban nagyon különböző feladatokat látnak el. A migránsok tekintetében kiemelt cél, hogy az Olaszországban maradók esetében elősegítsék a nyelvtanulást, a munkakeresést és az integrációt. Rendszeresen szerveznek interkulturális esteket a kezdeményezés résztvevői, ahol lehetőség van egymás kultúrájáról és szokásairól beszélgetni, gasztronómiai szokásait megismerni. Az ilyen, kulturális-szabadidős programok mellett azonban napi, kemény munka folyik.

Szintén fontos említeni a Bolognában működő Sportello Migranti kezdeményezést, mely számos kérdésben nyújt segítséget menedékkérők számára, a lakás és az álláskereséstől kezdve a nyelvtanuláson át a jogi tanácsadásig, információval szolgál továbbá az egészségügyi biztosítás, a menedékjogi kérelem benyújtása, a tartózkodási engedély, a családegyesítés tekintetében. Ezen projekt célja tehát főként az információnyújtás és az adminisztratív teendőkben és jogi kérdésekben való segítségnyújtás.

A fentieken túl érdemes még kiemelni egy kicsit más jellegű kezdeményezést, a W2EU (Welcome to Europe) hálózat keretében létrejött „Welcome to Italy” útmutatót, mely interneten keresztül letölthető naprakész információkat tartalmaz migránsok számára. Az érkezés pillanatától gyakorlatilag a nemzetközi védelemhez való hozzáférés, a legális tartózkodáshoz vezető út minden szakaszában nyújt segítséget az arra rászorulóknak. Elmagyarrázza, hogy mire szolgálnak az azonosítási központok és a hotspotok, illetve magát a folyamatot, hogy hogyan fordulhat menedékkérelemért egy éppen Olaszországba érkező migráns, milyen jogok és kötelezettségek illetik meg, hová és milyen szervezetekhez fordulhat segítségért. Felsorolja továbbá mindazon kezdeményezéseket és szervezeteket, melyek Olaszországban azon céllal működnek, hogy a migránsokat és a menekülteket valamilyen módon támogassák. Többek között a fent említett Accoglienza Degna kezdeményzést is kiemeli.

A W2EU hálózatot egyébként több száz aktivista és szervezet hozta létre a migránsok és menekültek segítése céljából. A kezdeményezés keretében létrejött egy olyan honlap, mely európai országokra lebontva tartalmaz információkat angol, francia, arab és fárszi nyelven. A kezdeményezés az alapvető emberi jogokat szem előtt tartva (többek között a szabad mozgás jogát) igyekszik pártatlanul és előítéletek nélkül információt nyújtani, abból indulva ki, hogy az információ joga mindenkit megillet. A honlapot működtetők folyamatosan arra törekednek, hogy naprakész információt szolgáltassanak, az adott ország változó jogszabályait is ismertetve.

A migránsokat segítő kezdeményezéseket sok kritika éri és érte abban a környezetben és hangulatban, amely ma Európa-szerte jellemző. Ez látható Magyarországon is, elég például a Migration Aid, a Menedék Egyesület, vagy a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységét említeni. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a fentiekhez hasonló, helyi szinten működő kezdeményezések a nemzetközi szervezetek tevékenységét jelentősen kiegészítik, illetve olyan feladatokat is ellátnak, melyekre az államnak adott esetben nincs kapacitása vagy hajlandósága. Jelentős szerepük van többek között az integráció elősegítésében, illetve abban, hogy az egy adott szemény a társadalom szerves részévé és aktív tagjává váljon.

Számos esetben ezen szervezetek segítenek a pszichológiai problémák leküzdésében, a kulturális akadályok lebontásában, a nyelvtanulásban, illetve adott esetben a munkakeresésben is. Fontos, hogy az ilyen projektek résztvevői között folyamatos tapasztalatcsere jöjjön létre, ezzel keresve közös megoldási lehetőségeket, melyek segítségével egyértelmű sikerek érhetőek el.

Miközben az európai politikusok azon vitatkoznak, hogy hol épüljön fal/kerítés és hol nem, az egyes országok pedig határaik védelmét tartják szem előtt, a biztonságpolitikai szakértők némelyike pedig a migráció okozta potenciális veszélyeket hangsúlyozza, a szerző szerint fontos, hogy legyenek olyan kezdeményezések, melyen a kérdés humanitárius és emberi jogi aspektusait tartják szem előtt. Olaszországban számos ilyen projekt és kezdeményezés létezik, a szerző ezek közül mindössze néhányat emelt ki, többek között azokat, melyek működésébe lehetősége volt személyesen is betekintést nyerni.

Európa és Olaszország mára egy olyan multikulturális közeggé vált, ahol elengedhetetlen egymás kulturájának megismerése és megértése. Lehet a migránsokat szeretni és nem szeretni, az azonban mindenképpen közös érdek kell hogy legyen, hogy azon személyekkel, akiket az itt tartózkodás joga megillet, a jövőben békésen éljünk együtt, a kooperáció szellemében. Ehhez azonban kölcsönös akarat és hajlandóság szükséges.

Restás Bianka

Friss hírek