Demokrata vita: Clinton tarolt

  • Harmadszorra mérték össze erejüket a Demokrata Párt indulói
  • Fegyvertartás, Közel-Kelet és menekültek. Csak néhány kérdés, ami előjött a vitán
  • A jelöltek egyetértettek abban, hogy a közel-keleti régióban az egyik legnagyobb fenyegetés az Iszlám Állam tevékenysége, a megoldás terén már nem találták a közös hangot
  • Szükséges-e a szíriai rezsim leváltása?
  • A vitát magabiztosan vezette Hillary Clinton

December 19-én, New Hampshire államban rendezték meg harmadik alkalommal a Demokrata Párt elnökjelölti vitáját. A majdnem három órás vitán a párt három jelöltje, Hillary Clinton, Bernie Sanders és Martin O’Malley fejtette ki nézeteit a szíriai beavatkozás, a fegyvertartást érintő amerikai szabályozások, a menekülthelyzet és egyéb témák kapcsán. Barack Obama jelenlegi elnök kollégáinak szerepléséről lemaradt, ugyanis a vita időpontjában Hawaiin tartózkodott, ahol éves karácsonyi vakációjának első napját golfozással töltötte.

New Hampshire-ben, az ABC News szervezésében került sor a harmadik alkalommal megrendezett demokrata vitára. A jelöltek számos kérdésben nyilatkoztak, téma volt többek között a közel-keleti régió stabilitása, Bassár el-Aszad és Szíria esetében a rezsimváltás szükségessége. Többször is szóba került az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet ellen szükséges fellépés. Hillary Clinton, volt amerikai külügyminiszter véleménye szerint az IÁ elleni harcban „ott vagyunk, ahol lennünk kell”. Pozitívan értékelte az IÁ elleni új amerikai stratégiát és szerepvállalást. A párizsi terrortámadás után az amerikai külpolitika erőteljesebb fellépést lát célravezetőnek a közel-keleti konfliktus sikeres rendezése érdekében, ezt a váltást üdvözölte Clinton. Pár perccel később Jeb Bush, volt floridai szenátor és republikánus elnökjelölt tweet üzenetben válaszolt demokrata kollégájának, „Nem, nem ott vagyunk az ISIS elleni harcban, ahol lennünk kéne”. 

Arra a kérdésre, hogyan lépne fel az amerikai területen végrehajtott terrortámadások ellen, Clinton a fegyvertartási szabályok módosításában látja a megoldást, és a San Bernardino-i támadások után nem habozna a törvények szigorításával. „Egyre több ember fegyverkezzen itthon, de minek?” kérdezte a demokrata jelölt, aki hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harcban nem csak nemzetközi koalícióra van szükség, hanem otthoni együttműködésre is. Felhívta a figyelmet Donald Trump republikánus jelölt nyilatkozatainak lehetséges negatív hatásaira, aki kijelentéseivel csak azt éri el, hogy „felszítják a dzsihadista radikalizálódás tüzét” mind az Egyesült Államokban, mind az egész világon. A menekültekről szóló kérdésre válaszolva a demokrata politikus szerint nem az a megoldás, hogy leállítják a menekültek befogadását, hanem a befogadást megelőző átvilágítási és ellenőrzési folyamatokat kell nagyon komolyan venni. 

„Köszönöm, jó éjszakát, és az Erő legyen Önökkel” búcsúzott Clinton a vita végén, az újonnan megjelent Star Wars filmre célozva.

Bernie Sanders, demokrata induló azzal vádolta Clinton, hogy „túlságosan is beavatkozás-párti és agresszív, a következményekkel azonban nincs tisztában”. Példának említette, hogy Clinton anno az iraki megszállás mellett voksolt, míg ő nem. Ezzel kívánta hangsúlyozni kettejük külpolitikai elképzeléseinek különbözőségeit. Mikor újra előkerült a téma, annak a véleményének adott hangot, miszerint Aszadot akár holnap is el lehetne távolítani, de azzal éppen, hogy az IÁ kezére játszanának. Egy ilyen beavatkozást követő politikai vákuumból ugyanis a terrorszervezet profitálna, ez a lépés tehát nem tekinthető megoldásnak. „Egy diktátor eltávolítása egyszerű, de a következményeiről sem szabad megfeledkezni”, mondta.

Martin O’Malley, Maryland állam volt kormányzója egyetértett Sandersszel, véleménye szerint mind Irakban, mind Szíriában a hatalmon lévő rezsim megbuktatása olyan következményekkel járt, „amikre Washington egyáltalán nem volt felkészülve”. Ez Irak esetében mindenképpen igaz, Szaddám Huszein bukása instabilitást és bizonytalanságot eredményezett, Szíriában azonban a mérsékelt amerikai szerepvállalás Aszad elnök pozícióját egyelőre nem fenyegette.

A vitaesten a leghosszabb ideig Hillary Clinton vitte a szót, 40 perc és 52 másodperces idővel. Őt 36 és 30 perccel követte Sanders és O’Malley. Szakértők a vita nyertesének ez alapján Clintont nyilvánították, illetve a vita után készült közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek 54 százaléka Clintont gondolta győztesnek, és a Demokrata Párt legesélyesebb jelöltjének is. A 2016 novemberében tartott elnökválasztás demokrata indulója a mostani felmérések szerint így Hillary Clinton lehet, akinek férje az elnöki pozíció után a „First Husband” tisztségben is kipróbálhatná magát.

Koppány Mátyás

Friss hírek