Győztek a spanyol konzervatívok, de elvesztették az abszolút többségüket

  • A konzervatív Néppárt (PP) nyerheti meg a vasárnapi spanyol parlamenti választásokat a szavazatok 26,8 százalékával az első exit poll felmérés szerint
  • A néppárt az előrejelzések szerint a 350 fős parlamentbe 116 képviselőt delegálhat
  • A második helyen az európai takarékossági politikát elutasító baloldali Podemos végezhet
  • A konzervatívoknak mindenképpen koalíciós partner után kell nézniük, erre Franco óta nem volt példa

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés alapján a spanyol Néppárt 114-118 mandátumot  kaphat a spanyol törvényhozásban.

Az exit poll szerint a második helyen az európai takarékossági politikát elutasító baloldali Podemos végezhet (21,7 százalék), a harmadikhelyen a szocialista PSOE (20,5 százalék), a negyedik helyen pedig a gazdasági liberalizációt képviselő Ciudadanos párt (15,2 százalék) futott be.

A felmérésben a TNS Demoscopia nevű közvélemény-kutató cég 177 ezer embert kérdezett meg az ország több mint 1200 szavazóhelyiségénél.

A Néppártnak így vélhetően koalíciós partnert kell keresnie a kormányzáshoz – erre pedig 1974 óta, a Franco rendszer bukása, az első szabad választások óta nem volt példa.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »