Kelet-Ukrajna: a minszki folyamat előmozdítását sürgették Berlinben

A délkelet-ukrajnai válság békés rendezését célzó minszki folyamat előmozdítását sürgette hétfőn Berlinben a német kancellár, a francia elnök és az ukrán államfő.

Angela Merkel, Francois Hollande és Petro Porosenko megbeszélése után a három vezető közös sajtótájékoztatóján a német kancellár rámutatott, hogy jelentős az elmaradás a fehérorosz fővárosban februárban aláírt kötelezettségvállalások teljesítésében. Így továbbra sincs teljes körű tűzszünet a válságövezetben, és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői missziója nem tudja akadálytalanul végezni a munkáját.

Ugyanakkor „nem azért gyűltünk össze, hogy megkérdőjelezzük Minszket, hanem azért, hogy végrehajtsuk” – tette hozzá a kancellár. Hangsúlyozta: mindkét félnek következetesen végre kell hajtania a tűzszüneti megállapodást, és mindent meg kell tenni azért, hogy új lendületet vegyen a békefolyamat.

Ugyanezt sürgette Francois Hollande is, Petro Porosenko pedig alternatíva nélkülinek nevezte a minszki megállapodásokban rögzített menetrendet. Hangsúlyozta, hogy Minszkben a nehézfegyverezet visszavonásától a fogolycserén át a regionális választásokig valamennyi kérdésre kiterjedő megállapodáscsomagot, egy „univerzális eszközt” dolgoztak ki, amelyet azonban használni is kell a béke érdekében.

Az ukrán államfő hangsúlyozta, hogy a békefolyamat azért akadozik, mert hazája továbbra is „orosz agressziónak” van kitéve.

Angela Merkel újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nincs jelentősége annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt a megbeszélésen. Az egyeztetések különböző formátumban és szinteken folyamatosak, és amennyiben indokolt, telefonon vagy személyes találkozó révén a normandiai formátumban – a német kancellár és a francia, az orosz és az ukrán államfő részvételével – is áttekinthetik a helyzetet – mondta Merkel.

A normandiai négyek együttműködésével február 12-én a fehérorosz fővárosban a kijevi vezetés és a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok képviselői 13 pontos megállapodást fogadtak a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus békés megoldását célzó, előző év őszén aláírt minszki egyezség végrehajtásáról. A megállapodást a szemben álló felek a rendszeres halálos kimenetelű incidensek ellenére alapvetően tiszteletben tartották egészen az utóbbi hetekig, amikor a fegyveres összecsapások ismét hevesebbé váltak. A tavaly áprilisban kirobbant konfliktusban már több mint 6800 ember, köztük több száz civil halt meg.

Kitekintő / MTI

Friss hírek