Máris kritizálják az Európai Bizottságot

Még meg sem alakult, de máris támadások középpontjában az új Európai Bizottság, mely hivatalos működését november elsejével kezdi meg. A kritikusok szerint az Európai Unió végrehajtó testülete politikailag homogén, nemek szempontjából pedig kiegyensúlyozatlan lesz.

Mindössze négy ország mulasztott el a kijelölt időpontig jelöltet állítani a Bizottság új testületébe, így viszonylag egyértelműen kijelenthető, hogy a Juncker-profil, mely főként a nemek közötti egyensúlyra és politikai heterogenitásra épít, csúfos kudarcot vallott. A tagállamok meghatározó része, 24 ország már rendelkezik biztosjelölttel, így szemmel látható a sablon, mely alapján az új testület főként a politikai spektrum jobboldaláról származó férfiakból fog állni.

A megfelelő számú női jelölt az elmúlt hónapokban elsősorban az Európai Parlament vesszőparipája volt, Martin Schulz EP-elnök már Jean-Claude Juncker megválasztása után jelezte, nem áll módjában a nemek közti egyenlőséget figyelmen kívül hagyó testületet elfogadni. A kezdeti reményekkel ellentétben jelenleg mindössze négy ország delegálna nőt a közösségi végrehajtó testületbe, ezzel szemben eddig 19 jelölt férfi, így Junckernek matematikailag sem maradt esélye arra, hogy a Barroso-bizottság hölgytagjainak számát tartsa.

Persze ez nem jelenti feltétlenül az Európai Parlament elutasító döntését, hiszen az EP a Bizottságról, mint testületről hoz döntést októberben. Addig is politikai alkuk sokaságának lehetünk tanúi, melyek közül kiemelkedik az uniós kül-és biztonságpolitikai főképviselő személyének kérdése. A főképviselő, aki egyébként a Bizottság alelnöki pozíciójának tulajdonosa is, a közösségi intézmények egyik legfontosabbika, hiszen nemcsak a következetes uniós külpolitikáért felel, de a válságkezelés koordinálása is hatáskörébe tartozik.

Catherine Ashton utódának kérdése megosztja a tagállamokat, úgy tűnik az eddigi biztos befutó, Federica Mogherini, állítólagos „oroszbarátsága” és fiatal kora miatt elbukott a finisben. A vérfrissítés ugyanakkor nem maradhat el, Mogherini helyett a bolgár Kristalina Georgieva neve merül fel a legtöbb uniós szaklapban, hiszen a tagországok többsége számára a jelenlegi külpolitikai környezetben igencsak vonzó a kelet-európai származású női főképviselő. Fontos szempont lehet az is, hogy míg Georgieva EPP színeket képvisel, amennyiben a szocialista Helle Thorning Schmidt kerülne az Európai Tanács élére, mind a vezető pozícióban lévő nők, mind a politikai sokszínűség iránti igény jobban teljesülne.

Az intézményközi harcok közepette ugyancsak fejtörést okoz Juncker számára a biztosi portfóliók elosztásának kérdése, hiszen az EB új elnöke megválasztása után nemcsak a Bizottság hölgytagjainak arányára tett ígéretet, de a szocialistáknak ajánlotta a gazdasági és monetáris ügyeket. Egyrészről tehát uniós szinten kell teljesítenie az EP nemekre és politikai hovatartozásra vonatkozó követeléseit, azonban a tagállamok szintjén ezek gyakran ellenállásba ütköznek. Hiába szeretné Franciaország Ollie Rehn volt tárcáját magáénak tudni, Párizs 1999 óta nem jelölt nőt a Bizottságba, számukra elsősorban a fő portfóliók egyikének megszerzése a cél. A kétszintű játszma összeegyeztethetősége az Európai Parlament követeléseivel tehát meglehetősen nehéz feladat, arról nem is beszélve, hogy az új biztosi testülettől mindenki Európa megújítását várja.

Tamara Judi

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »