USA: humanitárius krízist idéz elő a közép-amerikai kiskorúak bevándorlása

Az Egyesült Államok Határőrsége 2013 októbere és 2014 júniusa között 57 ezer kísérő nélküli, az országba illegálisan érkező közép-amerikai kiskorút fogott el. A rekordszámú gyermek bevándorlása humanitárius krízist teremtett az országban, ezért Barack H. Obama elnök 3,7 milliárd dollárt fordítana a déli határ megerősítésére. A lakosság körében eközben egyre nő a bevándorló kiskorúakkal szembeni ellenszenv.

Az Egyesült Államokba illegálisan érkező kísérő nélküli kiskorúak egyedül, szüleik nélkül vágnak neki a rendkívüli veszélyeket rejtő útnak. A legtöbb gyermek Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból indul útnak, hogy elmeneküljön az anyaországban tomboló erőszak, a bűnszervezetek, valamint a rendkívüli szegénység elől. A gyermekeknek azonban csak kis része jut el az Egyesült Államokba, ugyanis az út során sokan drogkartellek, embercsempészek vagy akár a mexikói hatóságok erőszakos cselekedeteinek áldozatává válnak.

A számos megpróbáltatást elszenvedő, kísérő nélküli kiskorúak növekvő bevándorlása az amerikai lakosság körében egyre nagyobb ellenszenvet kelt, főleg a legtöbb illegális gyermeket fogadó déli államokban. A Southern Poverty Law Center felmérése szerint 2000 és 2013 között 56 százalékkal nőtt az országban tevékenykedő gyűlöletcsoportok száma, amely a múlt évre elérte a 940-et. A szerveződések rendkívül sokszínűek, egyes csoportokat neonácik, skinheadek alkotnak, de vannak olyanok is, akik a Kuk-Klux-Klán egy ágához tartoznak. A Mexikóval határos Arizona és Texas állam bevándorló ellenes szerveződései önkénteseket toboroznak, hogy megvédjék a határt az országba igyekvő egyre nagyobb számú illegális gyermekmigránsoktól. Bár a csoportok vezetői állítják, a tagokat nem a rasszizmus vagy az erőszak vezérli, csupán alkotmányos jogaikat gyakorolják, ennek ellenére néhányan felfegyverkezve állnak szolgálatba, melyet mindkét állam törvényei lehetővé tesznek.

A kísérő nélküli bevándorló gyermekekkel szembeni ellenszenv másik bizonyítéka a kaliforniai Murrieta városkában történt eset. Júliusban három, bevándorló gyermekeket szállító autóbusz útját állta több száz amerikai zászlókkal és „Go home! We don’t want you!”  („Menjetek haza! Nem kelletek!”) feliratokkal felszerelkezett lakos. Az eset előzménye az volt, hogy a város polgármestere, Alan Long konzervatív politikus ellenezte a szövetségi kormány azon döntését, hogy a gyermekeket Murrietaba szállítsák, ezért a polgárokat arra buzdította, hogy álljanak ki mellette az ügyben. A kisváros lakói között elterjedt a félelem, hogy a bevándorló kiskorúak fertőző betegségeket hordoznak, így megakadályozták a gyermekek Murrietaba szállítását. Long meggyőződése szerint a lakók csak alkotmányos jogukkal, a szólás és véleménynyilvánítás szabadságával éltek a tüntetés során, így megköszönte a résztvevőknek, hogy megvédték a települést. Az incidenst követően országszerte több száz szervezet tartott ellenmegmozdulásokat annak érdekében, hogy támogassa a kísérő nélküli kiskorúak bevándorlását, valamint felhívja a világ figyelmét a migráns gyermekek kiszolgáltatott helyzetére.

Az egyre súlyosabbá váló humanitárius válság kezelése érdekében Obama elnök júliusban arra kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá 3,7 milliárd dollárt a határőrség megerősítésére, a deportálások felgyorsítására. A republikánus jogalkotók azonban megvétózták a kezdeményezést, ők ugyanis a krízis kialakulását az elnök elhibázott politikájának tekintik. A novemberi kongresszusi választások közeledtével a gyermekek illegális bevándorlásának kérdését egyre többen politikai eszközként használják fel a hatalomra kerülésre és kedvezőbb pozíciók megszerzésére. A távolabbi jövőt tekintve egyes elemzők szerint, ha egy Hillary Clintonhoz hasonló, a bevándorlási reformot támogató demokrata nyerné a 2016-os elnökválasztást, a gyűlöletcsoportok nemcsak fennmaradnának, hanem számuk tovább növekedne. Ha viszont egy reformokat kevésbé támogató konzervatív republikánus kerülne az Egyesült Államok elnöki székébe, a szélsőséges csoportok valószínűleg egy időre lecsillapodnának.

Gumhert Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »