Nem tetszik Kínának az amerikai GMO-kukorica

Több mint félmillió tonnányi amerikai kukoricaszállítmányt küldött vissza a kikötőiből Kína, miután a rakományokban az országban jóvá nem hagyott génmódosított fajtát (MIR162) találtak. Az elmúlt két hónapban ez a harmadik alkalom, hogy a nem kívánt típus megjelent az óceán túloldaláról importált áruban.

A hatalmas mennyiségű élelmiszert importáló Kína azon országok közé tartozik, amelyek támogatják a GMO (genetikailag módosított organizmusok) terményeket, de a szóban forgó szártípus (MIR162) forgalmazását a Kínai Mezőgazdasági Minisztérium nem hagyta jóvá. A szárat a rovarokkal szemben ellenállóbbá tevő beavatkozást többek között Argentínában, Brazíliában és Kanadában is elfogadták már – írja a The Diplomat

A kínai hatóságok összesen több mint 700 ezer tonna importárut voltak kénytelenek visszaküldeni az elmúlt két hónap folyamán. A visszautasított mennyiség minden alkalommal egyre több volt. Kína arra szólította fel az amerikaiakat, hogy a jövőben alaposabban ellenőrizzék a szállítmányokat. Az Egyesült Államok viszont a vitatott szártípus elfogadására sürgeti a kínaiakat, mivel a legtöbb jelentős importőr már zöld utat adott a fajtának. 

A kínai kormány nehéz helyzetbe került: az ország egyre több élelmiszert kénytelen importálni, így nagymértékben függ ezen a téren többek között az USA-tól, ugyanakkor mind nehezebb meggyőzni a lakosságot bizonyos élelmiszerek elfogadhatóságát illetően. A szakemberek véleménye is nagyon eltérő. Egyesek szerint elkerülhetetlen, hogy a rizstermesztésben is génmódosított fajtákra kell majd támaszkodni, mások szerint a beavatkozás visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. 

A genetikai beavatkozást nem csak Kínában, de az Egyesült Államokban is sokan ellenzik. A bizonytalanság ellenére egyre fontosabb a hőségnek és rovaroknak is ellenálló fajta kifejlesztése, amely el tud tartani egy állandóan növekvő népességet. Mivel azonban a kínai népesség egy jelentős hányada bizalmatlan az USA-ból származó termékekkel szemben, a GMO kukorica elfogadtatása miatt kialakult vita kihathat a két ország kapcsolatára a közeljövőben.

Kína a legnagyobb felvásárlója az amerikai élelmiszernek. Az Egyesült Államok mezőgazdasági exportjának 18 százaléka irányul az ázsiai országba, ahol attól tartanak, hogy túlságosan kiszolgáltatottakká válhatnak. A függéstől való félelem számokban is megmutatkozhat: a közeljövőben várhatóan Kanada veszi át az első helyet az USA-ból élelmiszert importáló országok rangsorában. 

A kínai kormány hajlik a vitatott fajta elfogadására, de ezt nehéz keresztülvinni a lakosság támogatása nélkül. Az Egyesült Államok ugyan elveszíteni nem fogja legfontosabb kereskedelmi partnerét, de a génmódosított élelmiszert ellenzők egyre növekvő kínai tábora negatívan befolyásolhatja a kölcsönösen fontos kereskedelmi kapcsolatokat. 

Lukáts Lőrinc

Friss hírek