Központi kérdés a közel-keleti béke

John Kerry, amerikai külügyminiszter körútjának újabb állomása Szaúd-Arábia. Az elmúlt időszak eseményei – a szíriai helyzet nehézsége –, valamint a hosszabb egyeztetést igénylő kérdések – mint a palesztinok helyzete – átrendezte a nemzetközi külpolitikát és a nemzetközi erőviszonyokat. A korábbiakban az ENSZ járt el a legtöbb esetben, azonban – kiváltképp a két ügy kapcsán – nem sikerült kielégítő választ találni a problémákra.

Ez adta a különféle bilaterális, és multilaterális megbeszélések felértékelődését – mondta a szaúdi külügyminiszter. Az egyes államok szerepe felértékelődött a konfliktusok kezelésében azáltal, hogy véleményük egyre inkább teret kap az ilyen konzultációkon. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az ENSZ ne tudná kezelni a kialakult új típusú konfliktusokat, csupán arra utal a kialakult helyzet, hogy új megoldási alternatívákat kell foganatosítani annak érdekében, hogy a nemzetközi béke, biztonság és stabilitás fenntartható legyen.

A mostani megbeszélés kulcspontja a közel-keleti béke és biztonság megteremtése volt. A térség fő problémáját a szíriai polgárháború következtében kialakult humanitárius krízis okozza, a legfontosabb pedig ennek a helyzetnek az orvoslása. Ezt azonban nem szükségszerűen katonai intervencióval kell megoldani, hanem az emigráció okozta nehézségeket kell feloldani. A menekültek áradata komoly problémákat okoz a térség államainak,ennek a humanitárius problémának a kezeléséhez pedig új fejezetet kell nyitni a nemzetközi kül-, és biztonságpolitikában.

Gregovszki Judit

Friss hírek