Eltörölhetik a bankadót?

A Nemzetgazdasági Miniszter poszt várományosa a Magyar Hírlapnak adott interjújában kifejtette, hogy akülönadók (így a bankadó) eltörléséről el lehet gondolkodni, amennyiben a magyar gazdaság növekedésnek indul. Hangsúlyozta, hogy jól működő bankrendszer mellett nincs gazdasági növekedés, így a devizahitelesek megsegítését a bankokkal együtt lehet elképzelni. Szerinte folynak már a tárgyalások a szektor képviselői és a kormány között.

A devizahitelesek újbóli megsegítése tegnap a parlamentben is előkerült, Orbán Viktor szerint mindenkinek kell nyújtani mentőövet, aki eddig nem kapott. A piac már egy újabb végtörlesztést vizionált  a felerősödő vita mentén, de Varga ma reggeli interjúja megnyugtathatja a kedélyeket. Arra azonban egyelőre nem látunk esélyt, hogy a bankadót eltörölje a kabinet, de a korábbi terv – miszerint a hitelezés felpörgetésével kedvezményt kapnának a bankok – ismét előkerülhet. Ez különösen az OTP számára teremtene kedvező helyzetet, hiszen e banknak van a legnagyobb lehetősége a hitelkihelyezés jelentős növelésére.

Varga arról is beszélt, hogy idén 0,5-1%-os GDP növekedésre számít, míg a hivatalos kormányzati előrejelzés még 0,9%. Az IMF, az Európai Bizottság és elemzői konszenzus is 0-0,1%-os recessziót vár. Az Equilor előrejelzése 0,2%, szerintünk minimális növekedés követheti a tavalyi gyenge évet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek