Embertelen állapotok a zimbabwei börtönökben

Se szappan, se elegendő élelmiszer

Embertelen viszonyok uralkodnak a zimbabwei börtönökben, állítják korábbi elítéltek és több aktivista is. Nincsenek megfelelő higiéniai viszonyok és az élelmiszerellátás sincs biztosítva a börtönlakók számára. Az ország 2008-as gazdasági összeomlása rendkívül súlyosan érintette a börtönök lakóit, kolerajárvány és éhezés ütötte fel a fejét, melyek következtében eddig ismeretlen számú rab vesztette életét.

A zimbabwei Bűnmegelőzési és Rehabilitációs Egyesület vezérigazgatója, Edison Chihota elmondta, hogy a szervezet már megvitatta az élelmiszerellátás kérdését a börtöni szolgálattal, azonban a hatóságok a finanszírozási kihívásokra hivatkozva eddig nem tettek semmilyen lépést a változások érdekében.

Most azonban már emberi jogi aktivisták és korábbi rabok is felszólaltak a börtönökben uralkodó állapotok ellen. Egy korábbi rab elmondása szerint legtöbbször csak naponta egyszer, esetenként kétszer kaptak enni, és csak a családtagok álltal bevitt élelmiszerek segítségével tudták túlélni a börtönben töltött időt. Már amennyiben azok eljutottak hozzájuk, mert az esetek nagy részében a börtönőrök ellopják ezeket.

A higiéniai állapotokról is szót ejtett a megszólaltatott volt elítélt: „ritkán kaptunk szappant a ruhánk kimosásához, így tetvek és bőrbetegségek árasztottak el minket.” Megfelelő mennyiségű ágy és ágynemű sem áll a rabok rendelkezésére, sőt a szappan mellett fogkrém sincs az alapvető tisztálkodáshoz.

A zimbawei kormány részéről Obert Gutu igazságügyi miniszterhelyettese válaszolt a börtönök állapotát ért támadásokra. Elmondta, a kormány minden tőle telhetőt megtesz, hogy kezelje a helyzetet, szerinte a 2006-2008 közötti időszakhoz képest egyértelműen előrelépés tapasztalható a börtönök helyzetét tekintve. Ezek mellett tagadta, hogy a rabok csak egyszer étkeznének naponta: „Az elítéltek háromszor kapnak ételt naponta, zabkását, néha kenyeret és teát, káposztát, babot és egyéb dolgokat.”

A börtönök tisztviselői szerint a túlzsúfoltság fő oka a vizsgálati fogság elhúzódása és a késedelmek. „Vannak olyan esetek, amikor az állam kérelmezi a vádlott őrizetbe vételét, miközben a bizonyítékokat gyűjtik, amely akár hónapokig is elhúzódhat” – mondta egy nevét eltitkolni kívánó tisztviselő.

A magyar börtönökben sem jobb a helyzet

Szabó Máté alapvető jogok biztosa egy októberi nyilatkozatában elmondta, a szigorodó büntetőpolitikai következménye, hogy egyre inkább nő a börtönnépesség és hosszabbodik a letöltendő büntetés időtartama is. Az ombudsman legfőbb problémaként hazánk esetében is elsősorban a börtönök túlzsúfoltságát emelte ki. Emellett a börtön-egészségügy és az utógondozás is égető kérdések a magyar büntetés-végrehajtásban. Az alapvető jogok biztosa példaként Japánt említette, ahol elmondása szerint egy börtönben több pszichológus dolgozik, mint hazánkban az összes büntetés-végrehajtási intézetben.

 A magyar börtönök átlagos telítettsége 140%-os, amin elsősorban a régi intézetek újranyitásával próbálnak segíteni, de új börtönök építése is lehetőségként merült fel a tarthatatlan állapotok kezelésére. Ez a kérdés elsősorban az életfogytiglanra ítélt rabok esetében fontos. A becslések szerint évente három-öt új tényleges életfogytiglanra ítélt érkezhet a büntetés-végrehajtás intézményeibe, akik már soha nem szabadulhatnak. Közülük ötvennél több nem tartózkodhat egy intézetben.

Hazánkban is égető szükség van tehát a börtönök helyzetének javítására, amely az ombudsam szerint komoly állami szerepvállalást igényel.(A teljes cikkért katt ide.)

Az USA is dugig van

Jól tükrözi az Egyesült Államok börtöneiben uralkodó helyzetet a National Geographic Amerika legkeményebb börtönei című sorozata. Túlzsúfoltság, bandaháborúk, drog, erőszak. Jelenleg kétmillió ember tölti büntetését valamelyik amerikai büntetés-végrehajtási intézetben. A legsúlyosabb helyzet Kaliforniában van, ahol a 33 börtön 80 ezer helyére 140 ezer elítélt jut. A tarthatatlan állapotok miatt a Kaliforniai Legfelsőbb Bíróság megdöbbentő határozatot adott ki, melynek értelmében ebben az államban 2013 közepéig 30 ezer elítéltet szabadon kell engedni, mivel a túlzsúfoltság alkotmányellenes.

Habár az amerikai kormány folyamatosan bővíti a rendszert, egyszerűen nem képes lépést tartani a rabok számának drasztikus növekedésével. Félő, hogy a túlzsúfoltság, a magánélet teljes hiánya szörnyű következményekkel járhat. Az USA börtöneiben uralkodó bandaháborúk és a mindennapos véres leszámolások méginkább kezelhetetlenné teszik a helyzetet, amely komoly változtatások híján még súlyosabb anarchiába torkollhat. Jelenleg 39%-kal több elítélt tartózkodik az amerikai büntetés-végrehajtási intézményekben, mint az megengedhető lenne, 2018-ra ez az arány a 45%-ot is elérheti, amely akár már visszafordíthatatlan tendenciává válna. (A Kívül Tágasabb blog teljes cikke a témában itt olvasható.)

Stemler Dániel

Friss hírek