Az oroszok elhagyják Szíriát

A Szíriában élő oroszok egy része hazautazott a polgárháború sújtotta országból. Az akciót az orosz kormány bonyolította le, ennek ellenére töretlenül kitart Aszad elnök mellett.

Mintegy 80 orosz állampolgár érkezett Szíriából Moszkva Domogyedovo repterére szerda hajnalban. Az őket szállító két repülő Bejrútból indult, feltehetőleg biztonsági megfontolásból, bár a Russia Today úgy tudja, Damaszkuszból továbbra is zavartalan a légiforgalom Moszkva felé. A különjáratokat, orvosi és pszichológusi készültséggel kiegészítve, az orosz Vészhelyzetek Minisztériuma szervezte.

A hazatelepítés az eddigi legkomolyabb jele annak, hogy Oroszország is számol az Aszad-rezsim bukásával. Ugyanakkor továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a szír elnök távozása nem lehet feltétele a konfliktus politikai megoldásának. Moszkva hangsúlyozta, az akció nem egy tömeges kivándorlás kezdete. Egy orosz diplomata azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek: „Ez nem evakuáció. A szíriai oroszokra semmiféle nyomás nem nehezedik, hogy elhagyják az országot, hiszen a főváros környékén maradtak teljesen biztonságos, összecsapásoktól mentes övezetek is. Egyszerűen a segítségükre siettünk azoknak, akik a damaszkuszi konzulátushoz fordultak.” Hozzátette azonban, hogy a program várhatóan folytatódni fog: „Valahányszor elég igény merül fel, újabb járatokat fogunk szervezni.” A Vészhelyzetek Minisztériumának szóvivője szerint egyelőre nem terveznek ilyet.

Korábban katonai források azt is kilátásba helyezték, hogy a hadiflotta Földközi-tengeren cirkáló egységei is szolgálhatják a szíriai oroszok evakuálását. A külügyminisztérium azonban cáfolta ezt a feltevést, kijelentve, hogy a hajók kizárólag hadgyakorlat céljából tartózkodnak a térségben.

Oroszok a célkeresztben

Hivatalos becslések 25 ezer és 100 ezer közé teszik a Szíriában élő oroszok számát, bár a konzulátus nyilvántartásában csak 8 ezren szerepelnek. Az ottani orosz népesség nagy része nő, aki szír férfihez ment feleségül. (A vegyes házasságok magyarázata, hogy egy időben a tehetős szír családok a Szovjetunióban taníttatták fiaikat.) Mások az arab államban működő orosz vállalatok alkalmazottai. Oroszország egy haditengerészeti bázist is fenntart a szíriai Tartusz kikötőjében, de az ott állomásozó egységet, illetve diplomatáit egyelőre nem rendelte haza.

Vas Gabriella

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »