A mianmari elnök történelmi látogatása

Mianmar elnöke a héten az Egyesült Államokba utazik, hogy elérje az országa elleni szankciók felfüggesztését és új fejezetet nyisson a két ország diplomáciai kapcsolataiban.

A héten az ENSZ Közgyűlésére New Yorkba utazik Thein Szein mianmari elnök. Amellett, hogy igyekszik elérni az országával szemben felállított gazdasági szankciók feloldását, várhatóan tárgyal Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és más ENSZ-tisztségviselőkkel is. Látogatása mérföldkő lesz: a dél-ázsiai ország vezetője utoljára 46 évvel ezelőtt járt az Egyesült Államokban.

Thein Szein legfőbb célja, hogy meggyőzze a nyugati országok vezetőit Mianmar demokratizálódásának sikerességéről és tájékoztassa őket a további lépésekről, ezzel pedig elérje az országgal szembeni gazdasági korlátozások feloldását. Erre meg is van az esélye, hiszen a múlt héten a Kongresszus megadta az engedélyt Barack Obama amerikai elnöknek, hogy a Világbankhoz hasonlóan ismét fejlesztési kölcsönöket folyósítson az egykori brit gyarmatnak. Thein Szein számára azonban ennél még fontosabb, hogy ha az amerikaiak felfüggesztik a mianmari import embargóját, akkor ez befektetőket vonz majd a dél-kelet-ázsiai országba, csökkentve ezzel a munkanélküliséget.

Mianmar az utóbbi két évben látványos demokratizálódási folyamaton megy keresztül, amit üdvözölnek a fejlett országok: mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok felfüggesztett számos, az országot érintő korlátozást. Emellett kiemelt jelentőségű a régi támogató, Kína bizalma is, amelyet Thein Szein múlt heti pekingi látogatásával erősített meg: kilenc egyezményt írtak alá a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködésről. 

Földi Bence

Friss hírek