Elégedetlenek az európaiak a vasúttal

Az uniós állampolgárok több mint kétharmada támogatja a belföldi vasúti személyszállítási piacok megnyitását a külföldi szolgáltatók előtt. Az Eurobarométer kutatásából kiderül, a magyar az egyik legelégedetlenebb nemzet a saját vasúttársaságával; a bolgárok, a lettek és a luxemburgiak után a magyarok mondták a legnagyobb arányban, hogy sosem utaznak vonattal.

Európai uniós közvélemény-kutatással bizonygatja az Európai Bizottság a belföldi vasúti személyszállítási piac teljes megnyitásának társadalmi támogatottságát. A testület a következő hónapokban mutatja be az úgynevezett negyedik vasúti csomagot, amely az európai vasúti piacliberalizáció utolsó elemeként a belföldi személyszállítást is lehetővé tenné a külföldi vasúti szolgáltatók számára korlátozások nélkül.

Az Eurobarométer felméréséből kiderül, a megkérdezett európaiak 71 százaléka támogatná a belföldi piac nyitását, 78 százalékuk pedig úgy látja, a liberlizációból csak előnye származna az utasoknak. „72% szerint csökkennének a jegyárak, 71%-uk szerint javulna az utasok részére nyújtott szolgáltatások színvonala, 70% szerint a vonatok kényelmesebbek és tisztábbak lennének, 68% szerint sűrűbbek lennének a járatok, 66% szerint pontosabbak lennének a vonatok, 63% szerint javulna a vasúttársaságok irányítása, 62% szerint pedig több állomást és szakaszt lehetne kiszolgálni” – olvasható az eredményeket összegző közleményben.

A megkérdezett európai polgárok 70 százaléka úgy gondolja, hogy a piacnyitást követően – ahogyan a légiközlekedésben a diszkont társaságok – a vasúti ágazatban is megjelennek az olcsóbb, de kevesebb szolgáltatást nyújtó társaságok.

A magyarok a vonattal legritkábban utazó nemzetek közé tartoznak. A megkérdezett magyarok 78 százaléka azt válaszolta, hogy soha nem utazik vonattal. A luxemburgiak 88 százaléka, a bolgárok 86 százaléka, a litvánoknak pedig 81 százaléka nem ül vonatra.

Ennek megfelelően alakulnak az elégedettségi mutatók is. Az egykori szocialista országok állampolgárai alapvetően elégedetlenek a saját vasúti rendszerükkel. A románok 22, a bolgárok 21, a lengyelek 14 százaléka teljesen elégedetlen a helyi vonatközlekedéssel, ezekben az országokban mindössze 1, 1, illetve 3 százalék mondta, hogy maximálisan elégedett a vasúttal. A magyarok 4 százalékának nincs baja a magyar vasúti közlekedéssel, 12 százalékuk viszont elégedetlen.

A lista élén a dánok és a luxemburgiak szerepelnek. A megkérdezettek 19, illetve 18 százaléka nem változtatna semmit a helyi vasúti rendszeren, de Írországban is magas (15%) az elégedettek aránya. A kevébé radikális véleményeket is figyelembe véve mindent összevetve uniós átlagban az emberek 46 százaléka elégedett a vasúti közlekedés jelenlegi állapotával, szisztémájával, a magyarok jóval az átlag alatt szerepelnek: a magyar elégedettségi mutató 40 százalékos.

Arra a kérdésre, hogy minek hatására ülnének a magyarok vonatra, a megkérdezettek 45 százaléka az alacsonyabb árakat. 22 százalékuk a gyorsabb járatok esetén váltana, 31 százalékuk pedig a koszos és kényelmetlen szerelvényeket említette a legnagyobb gondnak.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »