Harcosok Könyve: meglepő íróverseny Peruban

Egy limai újságíró egy éve különös versenyt indított „Harcosok Könyve” néven. A megmérettetésen álarcos figurák küzdenek egymással egy klaviatúra segítségével. A többfordulós verseny első helyezettjének könyve kiadásra kerül, ezzel segítve a perui irodalmi élet vérfrissítését.

Peruban második alkalommal kerül megrendezésre egy különös verseny, amely a „Harcosok Könyve” (Lucha Libro) névet kapta. (A verseny elnevezése spanyol nyelven szójáték a „lucha libre”-vel, ami pankrációt jelent – szerk.)

Hétfőnként egy számítógép, a zord zsűri és a kedvencüket éltető közönség előtt mérik össze tudásukat a maszkot viselő versenyzők. Majdnem minden adott egy pankrációhoz, annyi különbséggel, hogy jelen esetben egy csepp vér nélkül zajlik le a küzdelem.

A megmérettetés lényege, hogy kezdésnek három szókapcsolatot kapnak a versenyzők, amelyeket felhasználva folytatják küzdelmüket szoros időkorlát mellett. Öt perc áll rendelkezésükre, hogy egy történet szülessen meg a klaviatúra segítségével. 

2011-ben például a „vasaló”, „a szerencse kínai macskája” és a „vak ember” szókapcsolatok segítségével alkottak rövid sztorikat az álarcos írók.

Az idei évben 32 író-harcos jutott túl a nyolc napos előselejtezőkön. Az elődöntő és a döntő október 1-jén lesz. A veszteseknek álarcukat levéve meg kell mutatniuk arcukat a közönségnek, míg a továbbjutók megőrizhetik inkognitójukat a következő fordulókra.

A verseny ötlete közel tíz éve született meg az újságíró Christopher Vásquez fejében, aki egy mesekönyvét akarta publikálni. „Amikor kiadót kerestem, rájöttem, hogy mindegyik csak a pénzre hajt, ha van pénzed, kinyomtatják.”- emlékszik vissza Vásquez. Így elhatározta, hogy önerőből adja ki a könyvét. Eközben gondolkodott el azon, hogy sok hozzá hasonló író küzd ezzel a problémával. Így jött az ötlet, hogy rendezzen egy versenyt, amelynek keretében új tehetségeket karolhatnának fel, hozzásegítve őket ezzel az eddig csak az íróasztalnak íródott könyvek kiadatásához.

Az első versenyre egy kis fővárosi kávézóban került sor, amely azonban a közönség lelkesedésének köszönhetően kinőtte magát, így a második forduló helyszínének már a limai éjszakai élet egyik elegáns és legnagyobb szórakozóhelye, a La Noche adott helyet. 

(interjú a tavalyi győztessel)

Christopher és a felesége, Angie hathatós, a Facebookon folytatott kampányának köszönhetően a versenyen a legutóbbi Limai Nemzetközi Könyvvásáron is megjelent, ahol bemutatták a „Vesztesek kötetét”, az első megmértettetés győztesének művét is.

A verseny színvonalát emelte az is, hogy a zsűri tagjai között ismert írók, újságírók és művészek képviseltették magukat, amellyel, ahogy Angie fogalmazott, azt kívánták elérni, hogy a vetélkedő résztvevőivel érzékeltessék, munkájukat professzionális szinten elismerik és értékelik. 

Szita Zsuzsanna

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »