Saját hajóját süllyesztette el a dél-szudáni hadsereg

Dél-szudáni katonák kilőtték és elsüllyesztették saját hajójukat, amikor összetévesztették azt egy ellenséges katonai naszáddal. Legalább tíz ember vesztette életét .

Saját hajójukra támadtak dél-szudáni katonák a Felső-Nílus vidékén, és legalább tíz bajtársukat meg is ölték egy szörnyű tévedés nyomán. A hajó elsüllyedt és az eddigi halottakon kívül még további ötven katonát keresnek. A hadsereg szóvivője, Philip Aguer szerint balesetről van szó.

Korábban egy ellenséges hajó már áthaladt az ellenőrző pontjaikon, így most a felszólítás után azonnal tüzet nyitottak az ellenségnek vélt hajóra a dél-szudáni katonák. Aguer elmondta, hogy a balesetet valószínűleg az okozta, hogy éjszaka volt, így a katonák nem tudták felismerni saját hajójukat. Dél-Szudán függetlenné válása óta az új nemzeti hadsereg – a Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg – főként korábbi gerillaharcosokból áll, semmiképpen sem beszélhetünk tehát egy jól szervezett hadseregről. Valószínűleg a baleset is ennek a szervezetlenségnek köszönhető.

Stemler Dániel

Friss hírek