Iskolakezdés Kárpátalján

Szeptember 1-jével kezdetét vette a tanév. A mai nap eseményei az oktatási intézményekben valóban csak az ünnep körül forognak, elvégre az oktatás hétfőn indul. Ukrajnában mintegy 450 ezren ülnek be először az iskolapadba.

Kárpátalja esetében folytatódik a korábbi évek kedvező folyamata. Nevezetesen az, amire Mihajlo Motilcsak, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetője már augusztus végén felhívta a figyelmet: az utóbbi négy évhez hasonlóan az idén is nőtt az elsősök száma. 2010-ben 14 812-en, tavaly 15 426-an, 2012-ben már 16 004-en cserélték le az óvodát az iskolára. Azzal kapcsolatban, hogy közülük hányan tanulnak magyar tannyelvű intézményben, Hanna Szopko, a főosztály szakembere csak későbbre ígért tájékoztatást, ilyen adattal egyelőre nem rendelkeznek.

A 678 tanintézményben 151 400 gyerek számára kezdődött meg a tanév. A fiatalok több újítással is szembesülnek majd. Számos az iskolakezdőket érinti. Annak érdekében, hogy elősegítsék és felgyorsítsák beilleszkedésüket az új környezetbe, szüleiknek immár jogukban áll, hogy egy ideig ők is jelen legyenek az órákon. Az első osztályosok számára egyéb „meglepetést” is előkészítettek, hiszen kötelezővé tették számukra az idegen nyelv oktatását. A harmadik újdonság, hogy szeptember 1-jétől tornaórán nem adnak érdemjegyet. Ehelyett a testnevelő tanároknak azt kell megállapítaniuk, hogy a tanuló gyakorlata, teljesítménye megfelel-e a kritériumoknak. A másodikosok számára pedig kötelezővé teszik a számítástechnikai ismeretek elsajátítását, igaz, csak a jövő tanévtől.

A 11 éves oktatásra való visszatérés azzal a következménnyel jár, hogy teljesen újraindul a tankönyvkiadás.

– Az elsősök számára elkészítettük az ábécéskönyvet, illetve három fordításos kiadványt: a matematikát, a természetrajzot és az egészségtant – mondja Varga Béla, a lembergi Szvit Tankönyvkiadó ungvári magyar szerkesztőségének vezetője. – Ezeket ma már kézbe is vehetik a nebulók. A másodikosok számára készül a magyar nyelv, az olvasókönyv, az informatikai alapismeretek, valamint a matematika, a természetrajz és az egészségtan tankönyv. Az utóbbi háromból még csak az első érkezett meg a szerkesztőségbe, aminek megkezdődött a fordítása. Mindegyiknek októberre kell kikerülnie a nyomdából.

Varga Béla kérdésünkre elmondta: az oktatási és tudományos minisztérium sem az elsősök, sem a másodikosok részére nem finanszírozta a művészet, képzőművészet, zeneművészet és munka tankönyvek kiadását – de csak a nemzetiségi iskolák esetében! Azaz az ukrán gyerekek megkapják, de a magyarok vagy a románok már nem.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek