Szudán: háborús retorika Dél-Szudán ellen

Omar Bashir szudáni elnök ragaszkodik igazához: országa déli szomszédjával szemben alkalmazott egyre keményebb retorikája fényében az Egyesült Államok közbenjárása ellenére sem lett nagyobb az esély a konfliktus békés megoldására.

Omar Bashir szudáni elnök rovaroknak titulálta déli szomszédjának vezetőségét, biztosítva Dél-Szudán népét, hogy megszabadítja őket kormánypártjuktól (az SPLM-től) – számolt be az Al Jazeera. A két szudáni állam között napok óta heves harcok folynak, miután múlt héten a déliek elfoglalták az északhoz tartozó értékes Heglig olajmezőt.

Bashir igen kemény retorikával érzékeltette a két ország közötti konfliktus súlyosságát és várható kimenetelét. Az összecsapások szavai szerint „nem Hegligben, hanem Jubában”, azaz Dél-Szudán fővárosában fognak véget érni. Khartúm elsődleges célja tehát nem csupán az olajmező visszafoglalása, hanem a dél-szudáni kormányzat hatalmának megdöntése. Bashir leegyszerűsítette a kérdést, kétféle forgatókönyvet vázolva fel: vagy a szudáni csapatok menetelnek egészen Jubáig, vagy a dél-szudáni hadsereg veszi be Khartúmot. Bár egyelőre úgy tűnik, Szudán nem lát más alternatívát, mint a háborút, az ország külügyminisztere a diplomáciai eszközöket sem kívánja kizárni, ahogy ő fogalmazott, így vagy úgy, de megoldást találnak a megszállás felszámolására.

Bashir szavainak hatására a kérdésben ülésező ENSZ Biztonsági Tanácsa a szankciók lehetőségét is felvetette mindkét féllel szemben, hogy a háború elmélyülését megakadályozzák. A szudáni külügyminiszter azonban jogtalannak tartja az esetlegesen ellenük irányuló szankciókat, véleménye szerint nem lenne igazságos húzás az áldozatot és az agresszort egyformán sújtani.

Dél-Szudán továbbra sem hajlandó visszavonni csapatait a Szudánhoz tartozó Heglig térségéből, amelyet magáénak vall, és önvédelemre hivatkozva foglalt el. Hiába az Amerikai Egyesült Államok felszólítása is, az országba küldött különleges megbízott sem tudta meggyőzni a vezetőséget a fegyveresek visszahívásáról. Washington, amely régóta Dél-Szudánnak kedvez Khartúmmal szemben, most nehéz helyzetbe került patronáltjának akciója miatt. Az USA élesen bírálta az északiak légitámadásait, ugyanakkor elismerte azt is, hogy Dél-Szudán bőven túllépett a jogos önvédelem határain. „Jó barátunk, Dél-Szudán rendkívül türelmetlenné vált, ezzel pedig óriási kockázatot vállal” fogalmazott az amerikai megbízott.

Meleg Veronika

Friss hírek