Krasznahorka: bontani kell

Növelheti krasznahorkai tragikus tűzvész utáni helyreállítás költségeit, hogy a hőhatástól megrongálódott várfalakból helyenként egy méternyit is le kell bontani.

„Ez a tény növelheti a helyreállítási költségeket” – jelentett be Martin Fučík, a várat biztosító Generali Biztosító egyik igazgatója.

A várfalak megégett részeiről a vakolat is lepereg, amit pótolni kell. Annak a felmérése egyelőre tart, hogy pontosan mely részeken, és milyen mértékben kell visszabontani a falat, melynek a vastagsága helyenként az egy métert is eléri. Arról, hogy a lebontandó helyeken a köveket mivel és milyen technológiával helyettesítsék, a Műemlékvédelmi Hivatal hivatott dönteni.

A biztosító jelenleg vizsgálja, milyen hatása volt a tűzesetre annak, hogy a domboldal nem volt lekaszálva. A várdombot május és október között szokták kaszálni. Fairtást utoljára 2007-ben végeztek.

Vizsgálat tárgyát képezi az is, hogy 2000-ben a fazsindelyek milyen tűztaszító festést kaptak, milyen anyagot használtak fel, és pontosan mennyit.

A március 10-ei tűzeset által okozott kár 7 millió euróra tehető. A biztosító 2 millió eurós előleget fizetett ki eddig, melyből 56 ezer eurót használtak fel.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek