Összehangolt támadások Bagdadban: 20 halott

Az al-Dzsazíra információi szerint legkevesebb 20 ember – köztük több rendőr – életét vesztette Irakban és 83-an megsebesültek, miután a főváros öt különböző pontján robbantásokat hajtottak végre. A támadások közül kettőt rendőrörs ellen követtek el, egyet pedig olyan körzetben, amely biztonsági fallal van körülvéve. Iraki illetékesek az al-Kaida helyi szárnyát sejtik a merényletek mögött, amelyekkel a jelenlegi, az amerikai tanácsadók további szerepéről szóló tárgyalásokat akarják befolyásolni.

Kasszim al-Musszavi, Bagdad katonai ügyekben illetékes szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a terroristák ezekkel az akciókkal próbálnak életjelet adni magukról. „Három havonta vagy ritkábban, az al-Kaida minden forrását mobilizálja, hogy ilyesféle támadásokat hajtson végre… hogy elmondhassuk, az al-Kaida még mindig képes merényletekre, és arra, hogy a biztonsági erőket fenyegesse” – mondta.

A mostani merényletek követelték hosszú idő óta a legtöbb áldozatot Irakban; akkor egy szunnita mecsetnél robbantottak – szakértők szerint szintén az al-Kaida helyi szárnya – és 28-an vesztették életüket. Hétfőn szintén követtek el támadást Bagdadban, amelyben kilencen haltak meg.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek