Szabadon engedik Gilad Shalitot!

Izraeli és palesztin vezetők a mai napon megerősítették, hogy sikerült tető alá hozni a megállapodást arról fogolycseréről, amelynek értelmében Gilad Shalitért cserébe 1027 palesztint engednek szabadon. Mind Jeruzsálemben, mind Gázába ünnepeség kezdődött a hír nyilvánosságra kerülését követően.

Gilad Shalitot 2006 óta tartja fogva a Hamász, bár az izraeliek hatalmas erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy kiszabadítsák, többek között a 2009-ben kezdődött gázai háború során is. Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke – aki korábban többször is megerősítette, hogy nem alku tárgya Shalit élete – most azt mondta, „ez volt a legjobb megegyezés, amit a jelenlegi… körülmények között elérhettünk”. Khaled Mesaal, a Hamász Szíriában élő politikai vezetője pedig úgy nyilatkozott, „ez egy nemzeti egyezség, amelyre büszkék lehetünk, egy minőségi siker”.

Mesaal megerősítette azt az információt is, hogy a palesztin foglyokat több hullámban fogják szabadon engedni: legelőször azt a 450 nőt, aki jelenleg izraeli börtönben van. Az elengedettek között vannak azok is, akiket életfogytiglani büntetésre ítéltek, és legalább 20 évet letöltöttek a büntetésükből. A hazatérő palesztinok egyaránt származnak a Gázai-övezetből, a Nyugati Partról és a Golán-fennsíkról. Nem engedik azonban szabadon Marwan Barghoutit, az egyik legnépszerűbb palesztint, a Fatah tagját és Ahmed Szaadatot, a  Nemzeti Front Palesztina Felszabadításáért vezetőjét.

A tárgyalások egyiptomi közvetítéssel zajlottak a felek között múlt hét csütörtök óta, és az eredmény fontosságát pontosan jelzi, hogy mindkét fél köszönetet mondott Kairónak az elért megállapodásért. Mesaal azt is kiemelte, hogy Németország, Katar, Törökország és Szíria is segített tető alá hozni az egyezséget. Mind Mesaal, mind Netanjahu saját győzelmeként értékelte az eseményeket.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »