Kadhafi utolsó bástyája is ledőlhet

A Nemzeti Átmeneti Kormány (NTC) csapatai továbbra is folytatják véres küzdelmeiket Szirte városában, melynek ostroma már három hete tart. Az NTC csapatainak utcáról utcára kell megtisztítaniuk a várost a Moammer Kadhafit támogató katonáktól. Az ezredeshez hű erők az egyetemi városrész falai közzé szorultak vissza – vagy ismertebb nevén a Mauritániai negyedbe, így a konferencia központ, mely egykoron a világ politikai vezetőit fogadta, most a lojalisták utolsó bázisául szolgál.

A lázadók csapatai továbbra is erős ellenállással néznek szembe annak ellenére, hogy minden erejüket bevetik, hogy végleg fennhatóságuk alá vonják a várost. A fegyver-arzenáljuk között megtalálható az egyszerű kézifegyver, rakétával felszerelt kisteherautó és a páncélozott harckocsi is. A harcokat nehezíti a homokvihar, mely rontja a látási viszonyokat.

Az összecsapásokban a sebesültek és a halottak száma nem tisztázott, míg a BBC 12 halálesetről számolt be és több mint 190 sebesültről, addig az Aljazeera hírportál szerint legkevesebb 22 halottat és több mint 500 áldozatot követeltek a harcok, mióta elkezdődött az „utolsó” roham a városért. „Rengeteg a golyó általi sérülés, a fejen, nyakon és a mellkason, melyeket főként mesterlövészek golyói okoznak” mondta az Associated Press munkatársának egy orvos.

A Földközi-tenger partján fekvő települést az elmúlt három hétben a lakosság egy része már elhagyta, de így is sok civil maradt a városban, akiknek pontos száma megbecsülhetetlen. Eközben Ian Martin ENSZ megbízott figyelmeztette a harcoló feleket az emberi jogok tiszteletére és a megtorlástól való tartózkodásra az NTC részéről.

A hétvége folyamán Musztafa Abdul-Dzsalil, a Nemzeti Átalakulási Tanács vezetője sajtótájékozatót tartott a brit Liam Fox és Ignazio La Russa olasz védelmi miniszterrel, ahol nemzetközi segítséget kért a sebesültek ellátására. Az eseményen a brit politikus megígérte, hogy a NATO légi támogatása Szirte elesése után is fennmarad, egészen addig, míg az országra veszélyt jelent a régi rezsim ellenállása. Liam Fox a következőt üzente az egykori ezredesnek: „a játéknak vége; a líbiai nép nemet mondott rád (Kadhafira – a szerk.)”.

A fővárostól 360 kilométerre a Földközi-tenger partján fekvő Szirte város elfoglalása nélkül elképzelhetetlen az ország jövője. A település Líbia második fővárosa, Kadhafi szülővárosa és politikai bástyája is egyben, mely így nemcsak tengerparti fekvése miatt fontos, hanem politikai szempontból is meghatározó szerepet játszik. A diktátor uralma alatt a város kitüntetett figyelmet kapott, így pénzügyi támogatásokban részesült és a munkanélküliség sem jelentett problémát a városban. Ezek után érthető volt, hogy a város lakossága a kezdetektől fogva elutasította a lázadókat és követelte Kadhafi visszatérését. A település a jövőben is fontos szerepet fog játszani, hiszen itt lesz legjobban mérhető, hogy a nemzeti megbékélés mennyire fog sikerülni a polgárháború kirobbantói és az egykori Kadhafi pártiak között.

Bartók László

Friss hírek