Járvány: Nagy-Britanniában is vannak betegek

Brit állampolgárok is megfertőződtek a Németországban kitört hasmenésjárvány kórokozójával – közölte csütörtökön a brit egészségvédelmi hatóság (HPA).

A bejelentés szerint a megbetegedések mindegyikét Angliában észlelték. Az esetek száma eddig hét, köztük hárman brit állampolgárok. A fertőzések „gyaníthatóan” a németországi járványhoz kapcsolódnak, és mindegyik brit beteg nemrégiben Németországban járt – áll a HPA csütörtöki közleményében.

A Nagy-Britanniában nyilvántartott másik négy fertőzött német állampolgár. Három beteg esetében kifejlődött a fertőzéssel járó úgynevezett haemolitikus urémiás tünetegyüttes (HUS), amely a vörös vértesteket elpusztító hatása miatt súlyos fokú vérszegénységet okoz, emellett maradandó vesekomplikációk és idegrendszeri problémák kockázatával is jár.

A HPA felszólította a Németországba – főleg az északi országrészbe – utazókat, hogy további értesítésig ne egyenek nyers paradicsomot, uborkát és leveles salátaféléket, köztük fejes salátát. A brit hatóság a csütörtöki felhívásban azt is nyomatékkal kérte, hogy akik Németországból térnek haza, és vérhasszerű tünetekkel járó fertőzést tapasztalnak, sürgősen forduljanak orvoshoz, és említsék meg, hogy Németországban jártak.

MTI

Friss hírek