Törökország intelme Líbia felé

A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan kedden a parlamentben arra hívta fel a líbiai hatóságok figyelmét, hogy ha nem vesznek tudomást az emberek demokrácia és szabadság iránti igényeiről, hatalmas hibát követnek el – jelenti az AFP hírügynökség.

Erdogan hangsúlyozta, hogy jelen helyzetben Törökország prioritása a Líbiában lévő törökök hazatelepítése. Emellett figyelmeztette mind a líbiai vezetést, mind a felkelőket, hogy maximális erőfeszítést kell tenniük az országban tartózkodó külföldiek védelmének biztosítása érdekében.

A miniszterelnök líbiai intelmét bírálták országában, mivel a korábbi reakciói Izrael ellenében, a palesztinok védelmében, valamint az egyiptomi rezsim ellen tüntetők szóbeli támogatásában jóval markánsabbak voltak a mostani nyilatkozáshoz képest.

Nem az első figyelmeztetés…

Egy nappal korábban, hétfőn már a török külügyminiszter Ahmet Davutoglu is figyelmeztette a líbiai vezetést, hogy tartózkodjon az erőszaktól, tartsa tiszteletben az emberek elfogadható igényeit, és ismerje fel a politikai átalakulást a stabilitás bajba sodrása nélkül. A török politikus ezt Tunéziában, mondta, az új tunéziai külügyminiszterrel való találkozóját követően. Az eseményen számos politikus és civil közösségi csoportok tagjai is képviseltették magukat. Ami a török kormányzat Líbia felé irányuló véleményét illeti Davutoglu a következőket mondta: „Nem áldozhatjuk fel a biztonságot a szabadságért, vagy a szabadságot a biztonságért. Líbiának el kell kerülnie az erőszakot, a halálos áldozatokat, és fel kell állítania egy közös rendet, hogy elejét vegye az ilyen jellegű összecsapásoknak, és a feszültség fokozódásának.” Mindenesetre kihangsúlyozta, hogy Líbia jövőjét a lakosság határozza meg.

„Ez az üzenetünk a térség felé. Törökország mindig szolidaritást fog vállalni minden testvéri állammal és néppel a térségben, hogy fenntartsa a stabil, demokratikus légkör” – tette hozzá.

Szaif al-Iszlam Kadhafi, Moammer al-Kadhafi fiának hétfői beszédében elhangzott, hogy apja és a biztonsági erők nem hagyják el az országot az olaszok és törökök felügyelete alatt (sem).

Davutoglu arabul hallgatta ezt a beszédet, s elmondása szerint a kifejezés, amit használt Kadhafi, félreértésre adhat okot, semmilyen negatívum nem hangzott el Törökországgal kapcsolatban.

„Törökország Líbiát mindig is egy baráti és testvéri államnak tekinti. Ezt a kifejezést nyelvbotlásnak, félreértésnek értelmezem” – mondta a török külügyminiszter.

Gergely Ádám

Friss hírek