Putyinellenes tüntetés Moszkvában

Február 19-én néhány száz fős ellenzéki tömeg tüntetett Moszkva belvárosában, számol be a Kommersant orosz lap. A főszervezőknek nem ment minden a terv szerint: a „Bal Front” két vezetője tíz napos szabadságvesztését tölti, egy másik főszervező kórházban lábadozik. A tüntetők kritikát fogalmaztak meg a korrupció elfajulása miatt, valamint a bíróságok függetlenségének problémáját és az ország nem hatékony módon való kormányzását is felrótták Vlagyimir Putyin miniszterelnöknek, és annak a leváltását követelték.

Az ellenzék hagyományosnak mondható kritikai pontjai mellett akadtak szokatlanok is. Így a „Köztársasági kezdeményezések”aktivistái a jelenlegi kormány egyetlen alternatívájaként Oroszország széthullását hangoztatták, amely felhívás azonban különösebb lelkesedés nélkül maradt.

Bár a tüntetés alig tartott többet egy óránál, a rendőrség különleges alakulata már aznap reggeltől körbezárta a belvárosi Puskin teret, s az egyetlen bejutási ponton fémdetektorok és táskaátvizsgálással egybekötött motozás után juthattak át a rendezvényre érkezők. A rendőri szervek igyekezete a szervezőknek is feltűnt, akik szerint a rendőrség csak békés megmozdulásokat képes kontrollálni ahelyett, hogy terrorcselekények elhárítására koncentrálna mind Moszkvában, mind egész Oroszország-szerte. A tüntetés (talán az igyekezetnek köszönhetően is) békésen zajlott le.

Kiss Annamária

Friss hírek