Kudrin politikai reformokat sürget

Alekszej Kudrin, orosz pénzügyminiszter a Krasznojarszki Gazdasági Fórumon tartott beszédében részletesen kifejtette véleményét az orosz gazdaság jelenlegi helyzetéről. A legfőbb problémának az állami alkalmazottak, hivatalnokok túlzott befolyását tartja az üzleti életre. Ezzel arra kívánt utalni, hogy számos esetben vállalatfelvásárlásokról, illetve összeolvadásokról az állami irodákban döntenek, ami nagymértékben rontja a gazdaság hatékonyságát. Továbbá kritizálta az orosz menedzsment rendszert, különös tekintettel az államigazgatásra.

Külön kitért a közelgő elnökválasztásokra is, amelyre 2012-ben kerül majd sor. Ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy minden vezető politikai erő részt vesz majd a választásokon, amelynek igazságosnak kell lennie. Elmondása szerint csak a hiteles választások adhatnak megfelő legitimitást a vezetésnek a gazdasági reformok végrehajtásához. Azonban, ha bizalmatlanság alakul ki, az megakadályozhatja a kitűzött célok elérését.

A pénzügyminiszter által megfogalmazott kritikák azért különösen figyelemre méltóak, mert Kudrin kifejezetten közel állt Putyinhoz az elmúlt tíz évben, sőt jelenleg is az egyik helyettese. Nagy szerepe volt az alacsony olajárak idején alkalmazott gazdaságpolitikai irányvonal végrehajtásában, aminek hatására nagy politikai befolyásra tett szert az orosz politikai életben.

Legutóbbi jelentős politikai megnyilvánulása egy televizíós interjúban elmondottakhoz kötődik, amikoris kijelentette, hogy nem kíván többé az Egységes Oroszország párthoz kötődni. A Putyin vezette párt elhagyása is egy olyan lépés volt, amivel azt jelezte, hogy bizonyos politikai lépésekkel nem ért egyet teljes mértékben.

Rózsa József

Friss hírek