Líbia: több mint 200 halott a tüntetéseken

Nem lehet pontosan tudni, hogy hányan vesztették életüket a líbiai Benghaziban kitört harcokban: az al-Dzsazíra több mint kétszáz halottról tud, a Human Rights Watch emberi jog szervezet hangsúlyozottan visszafogott becslései alapján szombaton 173-ra emelkedett az áldozatok száma.

Az ország második legnagyobb városában néhány napja kezdődtek a tüntetések Moemmer al-Kaddhafi 42 éves uralma ellen, de kevés információ szivárgott ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is történik. Az al-Dzsazírának név nélkül nyilatkozó források mindenesetre háborús zónaként utalnak a városra, ahol a hadsereg próbál rendet tenni – bár egyesek szerint a katonák egy része is a tüntetők mellé állt.

Az ország több helyszínén is mozgolódnak az emberek, például Baydában és Dedrában, ám Tripoliban kormánypárti felvonulást tartottak. Értelmiségiek, klánvezetők és vallási vezetők egy csoportja pedig közleményt adott ki, amelyben mindenkit felszólítottak, hogy szüntessék be ártatlanok gyilkolását.

Líbiába jelenleg nem engednek be újságírókat, korlátoztak a mobiltelefon használatát és az internet elérését is. Ezzel, amellett, hogy a nemzetközi közösség képtelen pontos információkhoz jutni az eseményekkel kapcsolatban, a korábban Tunéziában és Egyiptomban is fontos szerepet betöltő közösségi oldalakat is korlátozták.

Az Európai Unió több illetékese is elítélte az erőszak alkalmazását, és a helyzet konszolidálására kérte a feleket. Silvio Berlusconi azonban, az olasz ellenzék legnagyobb döbbenetére nem ítélte el Kaddafi fellépését. „A helyzet állandóan változik, így nem akarok zavarni senkit” – fogalmazott a kormányfő, amikor a líbiai eseményekre való reagálásáról faggatták.

Jeszenszky Nóra

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »