Wetzel Tamás: zökkenőmentes a honosítás

Az egyszerűsített honosítási eljárás egy hónapja zajló folyamatát értékelte ki ma délelőtt Wetzel Tamás, a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi szaktárca miniszteri biztosa, és Szilágyi Mátyás kolozsvári magyar főkonzul.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke és Gergely Balázs, az EMNT Közép-Erdélyi régióelnöke, és a Demokrácia Központok igazgatója a hálózat működéséről tájékoztatott.

A világ legkülönbözőbb részeiből nyújtottak már be állampolgársági kérelmeket, egybehangzó információink értelmében az eljárás zökkenőmentesen zajlik – hangsúlyozta Wetzel Tamás.

Szilágyi Mátyás főkonzul kiemelte: a honosítási kérelmek fogadása tekintetében első vonalban a csíkszeredai, szabadkai és kolozsvári külképviseletek állnak, melyeknek ügyfélforgalma is tanúsítja, hogy az emberek lelkesedéssel fogadták a hosszú ideje megtagadott joguk visszaállítását.

Mint elmondta, tíz napja a kolozsvári főkonzulátus épületével szemben egy felújított épületben is zajlik már az ügyintézés, illetve február elsejétől a Demokrácia Központok által előjegyzett időpontokban is érkezhetnek ügyfelek.

A Demokrácia Központok a maguk során mindeddig 17-18 ezer érdeklődőt fogadtak, akik az egyszerűsített honosítási eljárás kapcsán nyújtandó tájékoztatás, kérelem-benyújtási időpont-előjegyzés céljából keresték fel az irodákat – tájékoztatott Gergely Balázs.

Kitekintő / Szabadság.ro

Friss hírek