Gondot okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek (x)

Egyre több hír olvasható arról, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségügyi problémák sorát generálhatják. Hogy milyen termékek tartoznak ide, és milyen következményei lehetnek a rendszeres és kontrollálatlan fogyasztásuknak? 

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriája a késztermékek széles palettáját foglalja magába. A NOVA besorolása alapján ide tartoznak a csomagolt snackek, a szénsavas üdítők, az instant tészták és még a készételek is. Amelyek többnyire drágábbak, mint az egészségesebb változataik, mégis egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

A LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén is szóba kerülnek, hiszen ezek kémiailag módosított anyagokból és olyan, sokszor mesterséges adalékokból állnak, amelyek bár javítják az ízt, az állagot, a megjelenést, és növelik a tartósságot, de kockázatokat is jelenthetnek.

Nagymértékű az ultrafeldolgozott élelmiszerek globális fogyasztása

A értékesítési és fogyasztási adatok alapján megfigyelhető, hogy globálisan egyre jobban eltolódik a táplálkozási mintázat az ultrafeldolgozott étrend irányába, bár az országok és régiók között vannak lényeges különbségek.

Például a magas jövedelmű országokban széles skálán mozog az ultrafeldolgozott élelmiszerekből eredő kalóriamennyiség aránya. Ez a szám Ausztráliában és az Egyesült Államokban 42-58% , viszont Olaszországban és Dél-Koreában csak 10% és 25% között van. 

Mi jellemzi az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek jellemzői között szerepel, hogy megváltoztatták a textúrákat, potenciálisan szennyezőanyagok lehetnek bennük a csomagolóanyagok és a feldolgozás miatt, valamint biztos az élelmiszeradalékok jelenléte.

lifestylepro.hu

Kép forrása: lifestylepro.hu

Emellett megfigyelhető, hogy magasabb az energia-, a só-, a cukor- és a telített zsírtartalom mennyisége a kívántnál, viszont alacsonyabb a rost- és a mikrotápanyag-tartalom.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása közegészségügyi probléma

A fentebb felsorolt jellemzők hozzájárulhatnak bizonyos krónikus gyulladásos betegségek kialakulásához és/vagy fellángolásához, mert különböző fiziológiai mechanizmusokon át hatnak, például megváltoztathatják a bél mikrobiomját és gyulladást kelthetnek a szövetekben.

Előfordulhat, hogy szükség lehet megelőző intézkedésekre is

Egy, a feldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos friss kutatás eredményei megdöbbentőek lettek. A Lane és munkatársai által végzett kutatásban 45 metaanalízist vizsgáltak, mintegy 9.888.373 résztvevő bevonásával. Figyelték: a halálozási adatokat, a rákos megbetegedések számát, a mentális, a légzőszervi, a szív- és érrendszeri, az emésztőrendszeri és anyagcserét érintő kórképek megjelenését.

Az elemzésekből kiderült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel való nagyobb expozíció az esetek mintegy 71%-ában szorosan összefüggött a negatív egészségügyi kimenetek magasabb esélyével. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségkárosító hatásai magyarázhatóak a tápanyagtartalmukkal és energiasűrűségükkel, és az ipari feldolgozási módszerek okozta egyéb változásokkal is.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Szünetet tart a vámháború

Az Európai Unió felfüggesztette az amerikai kereskedelmi vámok elleni ellenintézkedéseket, hogy időt és teret engedjen a tárgyalásoknak, az intézkedés kedden lép érvénybe - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

Read More »
bergsystem.hu

Milyen anyagból éri meg ablakot választani? (x)

Amikor az otthonteremtés során oda jutunk, hogy nyílászárókat kell választani – legyen szó akár új építésű ingatlanról, akár egy régi felújításáról –, akkor bizony számtalan szempontot figyelembe kell venni. A pénzügyi tartalékok ilyenkor mindig rohamtempóban fogynak, ugyanakkor ha van valami, amin szigorúan tilos spórolni, az a nyílászáró lesz.

Read More »