Továbbra is 2% felett a német infláció

Németországban a májusban elért 13 éves csúcshoz képest kissé lassult ugyan júniusban a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme, de az alacsony bázishatás és a lakossági fogyasztás lendületes növekedése miatt továbbra is meghaladja az inflációs célt.

A német statisztikai hivatal, a Destatis kedden közölte, hogy 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal az előző havihoz viszonyítva. Az előző hónapban, májusban 13 éves csúcsra 2,5 százalékra emelkedett az éves infláció és 0,5 százalékos volt a fogyasztói árak havi emelkedésének mértéke.
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett. Májusban a HICP éves bázison 2,4 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.

A májusban elért 13 éves inflációs csúcs, majd a júniusi kissé alacsonyabb, de az Európai Központi Bank 2%-ra megemelt inflációs célját így is már a második hónapja meghaladó áremelkedés elsősorban a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható a Destatis szerint. Az áremelkedéshez emellett nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egész Európában kopogtat az infláció, Magyarország már 5% felett

Erre az évre elengedi az inflációt az Európai Központi Bank

A szolgáltatások ára júniusban 1,6 százalékkal nőtt éves bázison a májusi 2,2 százalék után. Az árucikkek ára 3,1 százalékkal nőtt júniusban is és májusban is éves bázison. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, júniusban 9,4 százalékkal éves összevetésben, kissé kevésbé mint májusban, amikor 10,0 százalékos növekedést regisztráltak. Az energiaárak nélkül számított júniusi infláció 1,6 százalék volt a májusi 1,8 százalék után. Az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 1,5 százalék után.

Forrás: MTI

Friss hírek