A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki? Így még költséghatékonysági szempontból is jól járhatunk.

 

Az alábbi rövid – kávészünetnyi írásban – megmutatjuk, mire használhatja még a KávéVerzum minőségi szemes kávé kínálatának csodáit, frissen darálva, vagy akár főzés után, nem csak italként elfogyasztva.

Kávé a ház körül

Talán már többen is értesültek róla, hogy a kávézacc remek trágya, amit tápanyagforrásként használhatunk fel a kiskertben direkt kiszórva vagy komposztálva is. Emellett erős aromája miatt számos kerti kártevő távoltartásában is segít.

Mivel antibakteriális hatása van, magyarán irtja a kártékony mikroorganizmusokat, így a hűtőbe helyezve egy kis adagot, segít védekezni a kellemetlen szagok ellen, házi készítésű tisztító-, súrolószerek alapanyaga is lehet, de még a lefolyót is hatékonyan tisztítja.

Természetesen a háziasszonyok nemcsak a tisztítandó felületekre tehetik, de saját magukra is.

Számos kozmetikai termék tartalmaz kávékivonatot, vagy direkt kávéőrleményt. Lehet belőle bőrradírt készíteni, mivel segít eltávolítani az elhalt hámréteget, miközben a koffein élénkíti a megújuló bőrt.

Kávé és gasztronómia

A kávé sokak számára csak egy ital, pedig a gasztronómiában kicsit is jártasabbak tudják, milyen sokféleképpen használhatjuk a konyhában. Tehetjük húspácba, lehet szószok alkotóeleme, kerülhet süteménybe (hogy csak a tiramisut említsük így zárójelben), kezelhetjük fűszerként.

Egyéb felhasználási területek

A művészek sem csak azért használják a kávét, hogy éjbenyúlóan alkothassanak, hanem a kávéőrleményből lehet akár festékalapanyag is.

Az őrlés finomságától függően különböző színeket, textúrákat lehet vele kihozni, kifejezetten antik hatást kölcsönöz a vászonnak a hozzáértők szerint.

A hobbiművészeknek sem kell lemondaniuk róla, hiszen babként válhat belőle dekorációs elem dísztárgyakhoz, kerülhet vázára, különféle tárgyakra, üvegedénybe öntve pedig önmagában is esztétikus.

Mivel az illata összetéveszthetetlenül egyedi, ezért a parfümipar is már régen felfedezte magának. És nemcsak a parfümökben oldva van jelen a drogériákban, hanem a polcokon az üvegek között is. Kiválóan alkalmas az illatok semlegesítésére, így segíthet az Ön számára kedves illat kiválasztásában is.

Talán a fenti rövid áttekintés is tanúsítja, hogy a kávé számtalan látható és láthatatlan módon jelen van az életünkben, sokféle, eddig még fel sem fedezett szolgálatot tehet mindennapjaink megszépítésében.

Ezzel együtt nem szabad megfeledkezni az unalmassá sosem váló, klasszikus felhasználásról sem, hiszen csészében (bögrében, pohárban, csuporban) felszolgálva is megszámlálhatatlan arca van, szerencsés, akinek jut annyi nyugodt reggel és kávészünet, hogy mindet kipróbálhatja, ezzel is gazdagítva az életét apró csodákkal.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek