Duplázott a Tesco

Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évében.

A Londoni Értéktőzsdén szerdán közzétett előzetes beszámoló szerint a vállalat adózás előtti eredménye az előző pénzügyi évben elért 882 millió fontról közel háromszorosára, 2,289 milliárd fontra emelkedett.

A csoportszintű értékesítési bevétel a február 24-én véget ért 52 hétben 68,187 milliárd font volt, 4,4 százalékkal magasabb az előző pénzügyi évben mért forgalomnál, a működési eredmény viszont sokkal nagyobb mértékben nőtt: 2023/2024-ben 2,821 milliárd fontra emelkedett ami a kétszerese az egy évvel korábbi eredménynek.

A szerdai eredményjelentés szerint a Tesco közép-európai hálózatának külön mért, kiigazított csoportszintű működési nyeresége – az azonos eladótérre számolt értékesítés 0,2 százalékos emelkedése mellett – 50 százalékkal 90 millió fontra csökkent a februárban véget ért pénzügyi évben.

A cég szerint az eredmény visszaesésében szerepe volt annak, hogy továbbra is érvényben maradtak a magyar hatóságok által bevezetett szabályozói intézkedések, köztük a kiskereskedelemre kivetett járulékos adók, a felső árkorlátok és a napi élelmiszertermékekre kötelezően érvényesítendő árkedvezmények.

Magyarországon a Tesco a Londoni Értéktőzsdén közzétett szerdai beszámoló szerint 665,2 milliárd forint – 440 forint/font évi átlagos árfolyammal számolva 1,51 milliárd fontnak megfelelő – bevételt ért el a február 24-én zárult 52 hétben.

A Tesco a közép-európai EU-térségen belül Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában van jelen, miután 301 lengyelországi boltját a kapcsolódó elosztó központokkal és a helyi igazgatósági irodával együtt eladta a dániai központú, Lengyelországban már jelenlévő Salling kiskereskedelmi hálózatnak. A 181 millió euró értékű készpénzes tranzakció 2022 márciusában zárult.

A Tesco részvénye a 2,875 fontos előző napi zárás után 1,80 pennys, 0,63 százalékos erősödéssel 2,893 fonton járt a Londoni Értéktőzsde szerda délelőtti kereskedésében.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »