Nem mindenki úszta meg a börtönt Trump környezetéből

Floridában bevonult a börtönbe Peter Navarro, a volt amerikai elnök, Donald Trump korábbi fehér házi tanácsadója, akit a Kongresszus idézésének elmulasztása miatt ítéltek el 4 hónapra.

Peter Navarrót azért állították bíróság elé, mert nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága előtt, és a bekért dokumentumokat sem juttatta el a testülethez.

A korábbi kormányzati tisztségviselő azzal érvelt, hogy Donald Trump élt az elnöki hatalomból fakadó mentességgel, ami, mint a kabinet tagjára, rá is vonatkozott, és ezért nem állt módjában együttműködni a törvényhozási testülettel. A bíróság a védekezést nem fogadta el, és elmarasztaló ítéletet hozott. Peter Navarro fellebbezett, valamint ezzel párhuzamos azt kérte, hogy büntetése letöltését a magasabb fokú bíróság döntéséig ne kelljen megkezdenie. A bíróság ezt sem tette lehetővé számára.

https://www.instagram.com/p/C4tsqdZJDOV/

A volt elnöki kereskedelempolitikai tanácsadó Miamiban jelentkezett a börtönben, ezt megelőzően újságíróknak azt mondta, hogy az ellene hozott ítélet nem más, mint „a jogrendszer pártalapon, fegyverként való felhasználása”.

Úgy fogalmazott, hogy amikor belép a börtön kapuján, akkor azzal a jogrendszer bénító erejű csapást szenved el a hatalmi ágak alkotmányos elválasztására vonatkozóan.

Peter Navarrót a Képviselőház január 6-i vizsgálóbizottsága azokról az állításairól akarta kérdezni, amelyek a 2020-as elnökválasztásokkor Donald Trump szerint állítólag elkövetett csalások gyanújáról szóltak.

A testület idézésének megtagadása miatt a bíróság hasonlóképpen börtönbüntetést szabott ki Steve Bannonra, Donald Trump másik korábbi tanácsadójára is, de esetében a fellebbezés idejére a bíróság engedélyezte, hogy szabadlábon maradjon.

A Képviselőház január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága 2021-ben alakult többségében demokrata tagokból. A testület működését hivatalosan 2023 januárjának elején egy jelentés közzétételével zárta le.

Forrás: MTI / CNN

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »