Végleg betiltották az azbeszt használatát az USA-ban

Az Egyesült Államokban teljes tilalom lépett életbe az azbeszt-tartalmú anyagok használatára hétfőn, miután a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) az utolsó felhasználási területen is megtiltotta azt.

A rendkívül rákkeltőnek tartott ipari alapanyag az Egyesült Államokban továbbra is használatban volt, illetve annak fehér azbeszt nevű változatát is használták bizonyos klór-tartalmú termékekben, valamint fékbetétek és tömítések gyártása során.

Michael Regan, a környezetvédelmi hatóság vezetője a döntést óriási lépésnek nevezte a közegészség védelmében, és felhívta a figyelmet arra, hogy az azbeszt teljes körű tilalma már a világ több mint 50 országában létezik.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban több mint 30 éves folyamat zárult le, amit a kongresszus 2016-ban hozott döntése tett lehetővé a mérgező anyagokról szóló jogszabállyal – ez adott felhatalmazást az EPA számára a tilalom bevezetésére.

Az Egyesült Államokban először 1989-ben tiltották be az azbesztet, ám ezt 1991-ben egy fellebbezési bíróságon hozott ítélet részben megsemmisítette. Az ipari alapanyag, amit eredetileg jó hőszigetelő tulajdonsága miatt vezettek be, épületeknél is elterjedt volt évtizedeken át.

A statisztikák szerint ma is mintegy 40 ezer haláleset köthető az anyag által okozott betegségekhez az Egyesült Államokban.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »